Krigen på strendene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordføreren i Sandefjord kommune gikk i vannet av glede da investor Kjell Christian Ulrichsen mislyktes i å få rettens medhold til å stenge båtfolket ute fra Torsholmene utenfor sommervillaen sin tidligere i år. Nå har hytteeier Jan K. Wilhelmsen på Herføl i Hvaler kommune tapt i Høyesterett i sitt forsøk på å stenge en sti som går 20 meter fra hytta hans.

Det er bra at loven viser seg å være et reelt forsvar for den allemannsretten som nå er under et voldsomt press. I attraktive kystkommuner er opptil 80 prosent av strandsonen privatisert. Selv der allmennheten faktisk har rett til ferdsel, blir det satt opp gjerder og utplassert benker, båter, fastboltete håndklær og badetøy som skal få folk fra å slå seg ned. De fleste kvier seg for å hevde sin rett overfor aggressive oppsittere som innledning til en badeutflukt.

Stortingsrepresentant Sylvia Brustad (Ap) oppfordrer folk flest til å forsere ulovlige gjerder og andre, mer subtile stengsler for å forsvare allemannsretten. Kanskje er det en slags aksjonisme som skal til for å ta tilbake noe av det som er gått tapt i alle de dispensasjoner som er gitt av utbygningskåte kommuner. I høviske, men bestemte former, selvsagt. Og med rimelighet. Det er ikke lov å slå seg ned på trappa til hytteeierens terrasse, for eksempel. Men mange av oss trenger en bedre innføring i hva som faktisk er allmennhetens rett, hvor grensene går.

Høyesterett skriver at hytteeiere som har fått bygge i strandsonen, må regne med mer ferdsel enn dem som ligger lenger borte. Allmennheten skal ha adgang til vannkanten. Allemannsretten er en gjenganger i omfattende og ofte bitre konflikter Norge rundt. Avgjørelsene i Ulrichsens og Wilhelmsens saker bidrar til å styrke allemannsretten. Dommene rekker et stykke på vei og bidrar til å dempe enkeltkonfikter. Kystkommunene, eventuelt med statlig eller privat hjelp, kan bidra til varige løsninger ved å kjøpe opp eiendom i strandsonen og legge dem ut til friområder. Men slike tiltak må ikke gjennomføres slik at allmennheten trenges inn i «reservater».