Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia inn i Syria-konflikten:

Krigen raser mellom USAs venner: - Situasjonen er farlig

De var IS' verste fiende på bakkenivå. Nå blir kurderne angrepet av Nato-landet Tyrkia.

STRIDSVOGNER: Tyrkias «Operasjon olivengren» ble påbegynt lørdag. Her beveger stridsvognen seg langs den tyrkiske grensa mandag. Foto: Sedat Suna / EPA / NTB Scanpix
STRIDSVOGNER: Tyrkias «Operasjon olivengren» ble påbegynt lørdag. Her beveger stridsvognen seg langs den tyrkiske grensa mandag. Foto: Sedat Suna / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag begynte Tyrkia sin «Operasjon olivengren». To dager etter raser kampene i nabolandet Syria.

Ifølge Associated Press hevder kurdiske styrker å ha slått tilbake tyrkerne i Shengal og Adah Manli, og at Tyrkia nå rykker framover i Afrin-distriktets nordlige områder.

Dette i retning landsbyene Balia og Qarnia.

Slår til mot USAs allierte

Tyrkias operasjon tar sikte på å ramme det de kaller en «terrorhær» i Afrin-distriktet, samt den strategisk viktige byen Manbij.

Det innebærer i praksis styrkene til YPG - en amerikanskstøttet milits som Tyrkia mener er samme organisasjon som Kurdistans arbeiderparti (PKK).

PKK har utført en rekke angrep på tyrkisk side av grensa. Organisasjonen regnes også som en terrororganisasjon, både av Nato og EU.

- Et annet navn endrer ikke det faktum at de er terrorister, uttalte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i forrige uke om de kurdiske opprørsgruppene, ifølge al-Jazeera.

- DREP MEG: Disse tidligere IS-brudene har blitt bragt til et slags fengsel utenfor Raqqa av kurdiske styrker. Her forteller de om sine opplevelser i «kalifatet». Video: CNN Vis mer

- Har lenge ligget i kortene

Einar Wigen, forsker ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over trekket fra Erdogan

- Tyrkia godtar ikke en selvstendig kurdisk stat i Syria, fordi en sånn stat uunngåelig vil bli brukt som en base for angrep mot Tyrkia så snart den er konsolidert, forklarer Wigen overfor Dagbladet

Wigen mener at Tyrkia har utsatt offensiven på grunn av trusselen fra den såkalte Islamske Stat (IS). At denne nå i stor grad er slått tilbake betyr at kurderne ikke lenger er like viktige for det mektige USA.

- Det har lenge ligget i kortene at så snart IS slutter å være en viktig militær aktør, så vil tyrkerne øke presset mot kurderne i Syria. Det har vært mer usikkerhet knyttet til hvor omfattende operasjonen vil bli, sier Wigen til Dagbladet.

- Det er et element av at «nå har vi muligheten» her, tilføyer forskeren.

Risikabelt inngrep

Der Erdogan selv har uttalt at han håper at «Operasjon olivengren» blir kortvarig, mener Wigen at Tyrkias fiender fort kan komme til å tjene på et slikt inngrep.

Han oppfatter den militære operasjonen som svært risikabel.

- Situasjonen er farlig, og det er mulig flere kan trekkes inn på sikt, sier Wigen, som mener at andre konflikter kan oppstå i kjølvannet av «Operasjon olivengren».

Forskeren mener at Den frie syriske hær (FSA), Tyrkias fremste allierte i området, kommer til å slite med å fylle det makttomrommet et svekket YPG vil medføre.

Dermed kan området bli et lett mål for Syrias regjering, samt myndighetenes russiske allierte.

- Det kan fort bli en gavepakke for Bashar al-Assad (Syrias president. red.anm.), selv om det ikke er ment for å være det. Å svekke YPG er ikke en dum ting sett fra hans perspektiv, sier Wigen.

KATASTROFEN: I den ferske HBO-dokumentaren «Cries from Syria» fortelles historien om den humanitære katastrofen og borgerkrigen i Syria de siste fem årene. Video: HBO Vis mer

Har tjent på radikalisering

Overfor Dagbladet understreker Wigen at Assad i stor grad har tjent på radikaliseringen av det syriske opprøret. Det startet i 2011 da regjeringsstyrker rettet ild mot sitt eget folk, før flere opposisjonelle grupper tok opp våpen.

- Han har vært avhengig av at opprøret ble radikalisert for å unngå utstrakt vestlig støtte til opprørerne. Ettersom Assad er ansvarlig for langt større menneskelig lidelse, har det vært viktig for ham at IS framstår som en større trussel mot vestlige interesser, mener Einar Wigen.

Syrias president har på sin side gått ut og fordømt den tyrkiske offensiven.

- Den brutale tyrkiske aggresjonen mot Afrin minner om det tyrkiske regimets politikk fra dag én, som i hovedsak har vært å støtte terror og terrororganisasjoner, hva enn de heter, uttalte Assad søndag, ifølge NTB.

Bombet landsby

Uttalelsen kom samme dag som eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) meldte at minst åtte sivile ble drept.

Dette da tyrkiske kampfly bombet Jalbara, en kurdiskkontrollert landsby i Adrin-distriktet, kort tid etter at bakkestyrker inntok Shengal.

Landsbyen, som kurderne nå hevder å ha tatt tilbake, er den første i Afrin som Tyrkia tok kontroll over etter at militæroperasjonen ble innledet.

Tyrkias NATO-allierte USA har tidligere oppfordret tyrkiske myndigheter til å vise tilbakeholdenhet og unngå sivile tap.

- Vi oppfordrer alle parter til å holde fokuset på hovedmålet, nemlig bekjempelsen av IS, sa en talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet søndag, ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!