Krigen raser videre

Israels statsminister Ariel Sharon sier offensiven mot palestinerne vil fortsette, etter at 13 israelske soldater tirsdag ble drept i Jenin. Mer enn 100 palestinere er drept i Jenin den siste uken, ifølge palestinske kilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en vanskelig dag. Vi vil fortsette kampen til vi har oppløst terroristenes infrastruktur, sa Sharon på israelsk TV.

Den israelske hæren sa at den vil fortsette kampen til Jenin overgir seg. Flere hundre væpnede palestinere antas å oppholde seg blant sivilbefolkningen i Jenin.

Israelske F16-fly bombet også et område av gamlebyen i Nablus tirsdag kveld, der en gruppe militante palestinere hadde bitt seg fast, fortalte øyenvitner til nyhetsbyrået AFP.

En gruppe israelske reservesoldater gikk patrulje i byen Jenin nord på Vestbredden, da det ble utløst flere eksplosjoner, samtidig som de ble beskutt fra hustakene. 13 soldater ble drept. Tidligere var ni israelske soldater blitt drept i Jenin, åsted for de hardeste kampene under offensiven på Vestbredden.

Samtidig gikk det rykter om massedrap på palestinere i Jenin, men dette lot seg ikke bekrefte. Israels utenriksminister Shimon Peres skal overfor avisen Haaretz ha brukt ordet massakre om det som skjedde i Jenin, men ifølge Peres mente han å si at det var fare for at palestinerne ville prøve å framstille kampene i Jenin som en massakre, i et propagandautspill.

Mer enn 100 drept

Ifølge palestinske kilder er mer enn 100 palestinere drept i Jenin den siste uken. Tallene er ikke bekreftet, og journalister har ikke adgang til Jenin. Ifølge øyenvitner ligger det døde mennesker i gatene, og ambulanser får ikke komme inn i byen.

Kampene i Jenin er de blodigste under den israelske offensiven på Vestbredden. Situasjonen for sivilbefolkningen er prekær. De er uten strøm og vann, og begynner å gå tom for mat.

Norge vil gjøre det klart overfor Israel at Røde Kors og FN må få slippe inn i Jenin.

Trakk seg ut

Israelske styrker trakk seg tirsdag ut av byene Qalqilya og Tulkarm på Vestbredden, men EU og USA kalte tilbaketrekningen utilstrekkelig.

Den israelske hæren sa den trakk seg ut av byene Qalqilya og Tulkarm fordi jobben med å bryte opp ekstremistgrupper var unnagjort. Israel opprettholdt imidlertid en jernring rundt de to byene. Samtidig tok soldater og stridsvogner seg inn i landsbyen Dura nær Hebron sør på Vestbredden.

USAs president George W. Bush etterlyste tirsdag resultater av sitt krav til Israel om tilbaketrekking.

En EU-diplomat avviste overfor Reuters den delvise israelske tilbaketrekningen, som «langt fra nok», og sa EU forlanger øyeblikkelig våpenhvile.

Powell

USAs utenriksminister Colin Powell møtte tirsdag president Hosni Mubarak i Cairo. Powell ba alle arabiske og palestinske ledere om å fordømme selvmordsaksjoner, slik at det kan sluttes en reell fred med Israel.

- Jeg vil be alle ledere i arabiske land og alle palestinske ledere om å si til sitt folk, om å si til folk i hele verden, at det er på tide å slutte med den type handlinger, sa Powell under en pressekonferanse.

Powell, som skal til Israel i slutten av uken, sa også at han har til hensikt å møte palestinernes leder Yasser Arafat, og at han ser fram til å ha samtaler med Israels ledere.

(NTB)

HARDE KAMPER: Ti israelske soldater skal ha blitt drept i bakhold i Jenin i formiddag.
TAP: Kampene raser fortsatt på Vestbredden. Flere mennesker er skadd eller drept i løpet av dagen.