Krigen slår rot i Kosovo

Konfliktens hittil hardeste kamper raserte i helga området rundt veien mellom provinshovedstaden Pristina og byen Pec. Tallet på flyktninger varierer mellom 80 000 og en kvart million, og dødstallene stiger stadig. Nato viser fortsatt ingen tegn til å ville gripe inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den jugoslaviske hæren sendte i går fortsatt ut et massivt regn av artilleri-ild mot den kosovoalbanske geriljaen. Offensiven har vart i tre dager, og kampene blir sagt å være de hardeste så langt. Dødstallene fra kampene er fortsatt usikre, men minst et titalls soldater skal være drept på hver side.

Titusener flykter

Tallet på flyktninger varierer sterkt. FNs høykommisær for flyktninger regner med at 80 000 er på flukt, mens kosovoalbanske kilder hevder at 266 000 sivile har blitt tvunget til å forlate sine hjem på grunn av kampene.
Også i går ble sivile rammet av kampene, og barn helt ned i sjuårsalderen ble behandlet for skader skapt av granatsplinter.

70 000 soldater

Men mens kampene bare øker i intensitet og råskap, framstår Nato som mer handlingslammet enn noen gang. Dette kan henge sammen med at konflikten stadig blir mer innviklet, og ingen av de militære alternativene gir særlig håp om en rask løsning på konflikten.

I Natos hovedkvarter jobbes det for tida med fire alternativ for en militær intervensjon, melder NTB.

  • Massiv intervensjon. En slik aksjon ville kreve mange soldater, kanskje 70 000. En mulig konsekvens er full krig mellom Nato og Jugoslavia, og løsningen regnes derfor som lite sannsynlig.
  • Lukke grensa. Albania ba i utgangspunktet om hjelp til å stenge den 114 kilometer lange grensa til Kosovo, men nå sympatiserer albanerne med kosovoalbanerne. Å blokkere grensa vil kunne oppfattes som støtte til serberne.
  • Flyangrep. Nato-bombing av serbiske mål vil av serberne bli sett på som støtte til den kosovoalbanske opprørshæren.
  • Buffer-styrke. En internasjonal buffer-styrke som kan skille de to partene vil trenge rundt 20 000 soldater. Men Nato vil ikke gå inn med mindre det foreligger fredsvilje hos de to partene, eller en våpenhvile. Det finnes det ingen tegn til for øyeblikket.