Krigen som ikke eksisterer

3200 drepte og økende vold setter fredsavtalen på Sri Lanka i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En regjeringssoldat er drept og tre såret, etter at en bombe gikk av på Sri Lanka sent tirsdag kveld, skriver AP. Det er den siste voldshendelsen av stadig flere den siste tiden på Sri Lanka, et land som nå er på randen av full krig.

Tidligere i går meldte regjeringen at den hadde bombet en opprørsleir i nord, 30 km øst for Kilinchchi.

Talsperson for regjeringen, Keheliya Rambukwella bekrefter flyangrepet, men kan ikke si noe om hvor mange som ble skadet eller drept i angrepet.

Truer med økonomiske sanksjoner

Den fire år lange våpenhvilen henger i en tynn tråd, og representanter fra Norge, USA, EU og Japan hadde denne uken et to-dagers møte for å finne nye strategier for å øke fredshåpet på Sri Lanka.

- Det internasjonale samfunnet kan ikke påtvinge noen fred på Sri Lanka, den må komme fra Tamiltigrene og regjeringen, sier utviklingsminister Erik Solheim, som deltok på Norges vegne i samtalene.

De fire fredsobservatørene uttrykker bekymring for den økende volden og sier at fremtidig økonomisk hjelp vil bli stoppet dersom voldsbruken ikke tar slutt.

Japans Yasushi Akashi sier storparten av pengestøtten som ble lovet under Tokyo-møtet i 2003, til gjenoppbygging og utvikling, allerede er utbetalt. Han sier det fremover vil være en sterk sammenheng mellom fredsprosessen og støtten som gis.

FLYKTER: Tamiler på vei til Valachchenai, en leir 230 km nordøst for Colombo. Tusenvis av tamiler har flyktet fra det østlige Sri Lanka, der Tamil-tigerne har kontroll, etter at hærens bombing av området drepte flere titalls sivile. Foto: SCANPIX/AP
FLYKTER: Tamiler på vei til Valachchenai, en leir 230 km nordøst for Colombo. Tusenvis av tamiler har flyktet fra det østlige Sri Lanka, der Tamil-tigerne har kontroll, etter at hærens bombing av området drepte flere titalls sivile. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Jo større fremskritt det er i fredsforhandlingene, jo sikrere er jeg på at regjeringer og hjelpeorganisasjoner vil gi enda mer hjelp. Men utviklingen i det siste har vært heller negativ, sier Akashi.

Skjør våpenhvile

Borgerkrigen, som varte i to tiår før avtalen kom på plass i 2002, tok livet av 65 000 mennesker. Likevel har flyangrep, miner, drap og tunge trefninger tatt livet av 3200 mennesker siden desember. Mange av dem sivile.

Begge sider hevder de fremdeles holder seg til våpenhvilen.

Tigerne har siden 1983 kjempet for et eget land for de 3,2 millioner etniske tamilene i landet med 19 millioner innbyggere. De anklager singaleserne, som er i flerall, for diskriminering.

Monsun-regnet har vært kraftigere enn vanlig, og flommer øker risikoen for sykdommer og epidemier. Det har også vanskeliggjort å sende nødvendig hjelp til Jaffna-halvøya, via sjøveien, som var eneste mulighet frem til mandag.

Da bestemte nemlig regjeringen på Sri Lanka at den vil åpne den eneste hovedveien til den Tamil-kontrollerte Jaffna-halvøya, for å la nødvendige forsyninger komme frem til den halve millionen sivile som er sperret inne av kampene mellom tigre og regjeringssoldater, og som mangler mat og medisiner.

Det er fire måneder siden veien ble stengt, etter at Tamiltigrene angrep en militær checkpoint ved Muhamalai, som er hovedinngang og utgang fra halvøya.

Krigen som ikke eksisterer

Stengingen av veien førte til brudd i fredssamtalene mellom tigrene og regjeringen sist måned.

-Sikkerheten er viktigst. Dersom Tigerne oppfører seg, vil vi åpne veien igjen, sier regjeringens talsmann Keheliya Rambukwella.

- Dersom regjeringen mener alvor, burde veien åpnes permanent, mener tigernes talsmann Rashiah Ilanthirayan.

- Det er den eneste logiske løsningen. Mennesker på flukt skal ikke brukes for å nå politiske mål. Dette virker som en politisk gimmick.

HÅND I HÅND: USAs Nicholas Burns (f.v.), Erik Solheim, japans utsending Yasusaki Akashi og EUs Herve Jouanjean sier pengestøtten vil gå hånd i hånd med fredsprosessen.
NØDHJELP: Mor og barn har flyktet fra Valachchenai, etter at harde kamper i øst har sperret for humanitær hjelp der siden 31. oktober.
SIVILE TAP: En sivil tamil får hjelp etter å ha blitt skadet i et angrep i nord, ved Vavuniya. Mange av de 3200 drepte det siste året, har vært sivile.