Krigene i Afrika

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag møtes Afrikas politiske ledere i Algerie til det årlige toppmøtet i Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU). Etter et blodig år står overraskende nok de to fredsavtalene for Kongo og Sierra Leone øverst på OAUs dagsorden. Det er også blitt stillere i skyttergravskrigen mellom Eritrea og Etiopia, en krig som har kostet 50000 mennesker livet det siste året. Står vi endelig foran den «afrikanske gjenfødelsen», som USAs president Bill Clinton syntes han så under sin Afrika-turné i fjor? Det er det dessverre for tidlig å slå fast.
  • Fredsavtalene som ble inngått mellom de stridende parter i Kongo og Sierra Leone i forrige uke, er begge ustabile. Og den plutselige stillheten ved fronten mellom Eritrea og Etiopia skyldes mer regntida enn ekte fredsvilje. Det ryktes at Etiopia bruker pausen i kamphandlingene som regntida har skapt, til å planlegge en ny storoffensiv.
  • Det er to grunner til at Kongo-avtalen vakler. For det første vil Rwanda trolig bare trekke ut sine soldater dersom den fryktede Interahamve-geriljaen blir avvæpnet. Den sto bak folkemordet på tutsier i 1994 og bruker nå Kongo som base. Det er vanskelig å se hvordan en avvæpning skal foregå. Det andre problemet er president Laurent Kabilas personlighet: Det er vanskelig å tro at den kontrollerende Laurent Kabila skal klare å samarbeide med opprørslederne, slik avtalen krever. Det er mulig at avtalen fører til at Rwanda, Uganda, Zimbabwe, Angola og Namibia trekker sine styrker ut, men at de interne fraksjonene i Kongo fortsetter krigen. På toppen av dette klarte ikke lederne for opprørerne å enes om hvem av dem som skal skrive under avtalen.
  • Det er noe større grunn til å sette lit til fredsavtalen mellom Den revolusjonære enhetsfronten (RUF) og regjeringen i Sierra Leone. Det er hardt for de fleste å svelge at en opprørsbande som har kidnappet barn og lemlestet sivile, både slipper straff og får gjeve ministerposter. Men på den annen side er det bare ved å gi opprørerne makt, penger og status at Sierra Leone kan få fred etter åtte år med en utmattende og grusom borgerkrig.