Krigens blodigste angrep

De amerikanske styrkene angripes nå gjennomsnittlig 33 ganger hvert eneste døgn i Irak. I går mistet 15 soldater livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ti tonn tunge Chinook-helikopteret fraktet soldater som skulle hjem på permisjon da det ble truffet av en eller flere raketter, skutt opp fra bakken. Etter styrten var helikopteret bare en rykende vrakhaug.

Mange av de overlevende ble hardt kvestet, og det er ventet at tapstallene vil stige.

Motstanden mot okkupasjonsstyrken synes nå å øke for hver dag. Tre andre amerikanere, en soldat og to sivile, ble også drept i går. Hver eneste dag utsettes amerikanerne nå for gjennomsnittlig 33 angrep, melder nyhetsbyrået Ap.

Sårbare

Angrepet i går avslørte hvor sårbare de amerikanske styrkene er. De er helt avhengige av de mange hundre helikoptrene av ulike typer de nå har i Irak for å få gjennomført alle militære operasjoner. To andre amerikanske helikoptre er tidligere skutt ned - etter at krigen ble erklært avsluttet. Hver gang har de militære myndighetene forsøkt å øke beskyttelsen av dem. Men samtidig har de vært klar over at det finnes hundrevis av bærbare raketter på vidvanke i Irak. De gir 500 dollar i betaling for hver slik rakett som leveres til okkupasjonsstyrken.

Chinook-helikopteret ble skutt ned ved Fallujah, ikke langt fra landets internasjonale flyplass. Trafikken ved denne flyplassen er relativt liten. Og hovedgrunnen til det er nettopp de bærbare rakettene. Slike er også i stand til å skyte ned sivile passasjerfly.

Ryktebørs

Motstanden synes å bli stadig bedre organisert.

Ryktebørsen er nå også tatt i bruk. Det var varslet at lørdag skulle bli «en motstandens dag» i Irak. I stedet kom angrepet i går. Men det er første gang at denne typen psykologisk krigføring settes i system mot okkupasjonsstyrken.

L. Paul Bremer, amerikanernes øverste sivile administrator i Irak, hevdet i går på CNN at sikkerheten var blitt bedre i det meste av Irak. Men han innrømmet at motstanden ikke bare økte, men også var mer målrettet i de områdene hvor støtten til Saddam Hussein var sterkest.

Verste dag

Gårsdagen var den nest blodigste dagen for amerikanerne siden krigen mot Irak startet. Den blodigste var 23. mars, da til sammen 28 amerikanere mistet livet i krigshandlinger. I et bakholdsangrep den dagen mistet 11 amerikanske soldater livet. Gårsdagens angrep er med andre ord det aller blodigste enkeltangrep amerikanerne har opplevd.

SKULLE HJEM: Det amerikanske transporthelikopteret var på vei med soldater som skulle hjem på permisjon da det ble truffet av en eller to raketter. 15 soldater ble drept umiddelbart og 21 skadd.