Krigens fryktelige pris

Krig har en fryktelig pris. Ikke alle kistene dukker opp straks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg hadde besøk av en gammel soldatkamerat for en tid siden. Han var i FN-styrken i Libanon på 70-tallet. «I troppen min fra den gang er over halvparten døde, de fleste har tatt sitt eget liv,» fortalte han.

Krig har en fryktelig pris. Ikke alle kistene dukker opp straks. Men stadig flere kan gjøre det i Afghanistan. Og hvor store tap er regjeringen villig til å ta? Ingen har hittil spurt om det. Ingen har svart. Dette er likevel et nøkkelspørsmål.

Alle vet at Norge ikke har sendt av sted soldater på grunn av Afghanistan, men på grunn av USA. Krigen koster selvsagt mye penger, og dette faktum kan jo beleilig brukes til å avlyse hele den store NATO-øvelsen i nord til vinteren. For i nord tør vi snart ikke være lenger. På grunn av Russland. I Afghanistan tør vi altså ikke la være å være på grunn av USA. Den aktive utenrikspolitikken trenger en presisering. Den er reaktiv.

Norge tåler ikke store tap, og vil måtte hente soldatene hjem igjen straks hvis det skjer.

La oss bare innrømme denne realiteten og ta konsekvensen før de store tapene virkelig inntreffer, og ikke gjøre det etterpå. Slik det nå er store fare for kan skje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer