Krigens grusomhet: Barnesoldaten tar til tårene når han skjønner at kompisen er død

Den syriske gutten klamrer seg fast til rifla mens tårene tar ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den unge, syriske gutten er kledd i olabukse og en t-skjorte. Bortsett fra det er det ikke mye som minner om et barn. Med krigsvest på seg og en Kalasjnikov-rifle i hånda er han en av stadig flere barnesoldater som blir deltakere i den blodige borgerkrigen som herjer Syria.

Videoen du kan se i denne saken vekker reaksjoner verden rundt. Nyhetsbyrået AFP har sendt ut opptaket som stammer fra byen al-Hosn.

Den viser øyeblikket der den unge barnesoldaten ser sin kamerat, som navngis som Ahmad, ligge hardt skadd på bakken. Minutter seinere dør kameraten.

Den unge gutten bryter ut i tårer når han ser sin døde kamerat, mens en langt eldre krigskollega prøver å få ham bort fra stedet der liket ligger.

Til slutt går de bort, den unge, men voksne opprørssoldaten som ser ut som en kjempe ved siden av den lille gutten. Barnesoldaten klynger seg fast til rifla si i det han forlater stedet.

Gutten bryter ut kameratens navn i det han føres vekk.

Anklager om barnetortur og barnesoldater Ifølge internasjonale medier er dette ett av de første bevisene på at barnesoldater blir brukt i kampen mellom opprørerne og styrkene til despoten Bashar al-Assad.

Barnesoldaten i denne videoen tilhører opprørsstyrkene, og det skal være på opprørssiden bruken av barnesoldater er størst og mest økende. Det blir sett som et tegn på en stadig mer desperat opprørsstyrke.

Ifølge en FN-rapport som kom tidligere i år er det stor bekymring for opprørernes bruk av barnesoldater, meldte Reuters da rapporten kom.

- Vi mottar flere anklager om at Den frie syriske hæren bruker barnesoldater. Vi har ikke fått bekreftet disse opplysningene, sa Radhika Coomaraswamy, FNs spesialutsending for barn i væpnet konflikt.

Det har også kommet en rekke anklager om at Assad-styrkene ikke bare bruker barnesoldater, men også bedriver utstrakt tortur av barn.

- De har gått etter barna - av en eller annen grunn - i stor skala. Flere hundre er arrestert og torturert. Det er fryktelig, sa FNs menneskerettighetskommisær Navi Pillay til BBC i mars.

Gir seg ikke Konflikten i Syria har rast siden i fjor vår. I et intervju med den tyrkiske avisa Cumhuriyet gir ikke Assad noen tegn på at han har tenkt til å avblåse aksjonen mot eget folk. Han trekker fram historien til den siste shahen av Iran, som ble kastet i den islamske revolusjonen i 1979.

- Han ledet det viktigste landet i regionen, hadde en kraftig hær og ble støttet av verden. Men kunne han stå opp mot folket? Nei. Hvis jeg hadde vært i samme situasjon, hvis folket ikke hadde stått bak meg, kunne jeg ikke ha kjempet mot. Da hadde jeg blitt kastet. Hvordan har det seg at jeg fortsatt sitter ved makta?

Blodbadet i Syria startet imidlertid som fredlige protester mot Assad-familien, som har styrt Syria i 42 år. Assad er imidlertid sikker på at han flesteparten av landets 23 millioner innbyggere er på hans side.

- Alle regnet med at jeg ville bli kastet kjapt, de tok feil, sier han.

 BRYTER UT I GRÅT:  Barnesoldaten må holdes tilbake av en langt eldre krigskollega. Foto: AFP PHOTO/DJILALI BELAID
BRYTER UT I GRÅT: Barnesoldaten må holdes tilbake av en langt eldre krigskollega. Foto: AFP PHOTO/DJILALI BELAID Vis mer