Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigens løgner

Hørt den om at sannheten er krigens første offer? Nå får du høre den igjen, og igjen, og igjen...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk støvel med en avreven fot i er med på å fortelle oss det selvsagte, nemlig at også krigen i Afghanistan er en propagandakrig. Støvelen lå, ifølge pålitelige kilder, igjen etter amerikanske spesialstyrkers angrep ved Kandahar 20. oktober. Kilder i Pakistan forteller nå det man lenge har ant, nemlig at USAs angrep på Taliban-lederen mulla Mohammed Omar 20. oktober var en katastrofe. Nå snakker frustrerte militære kilder til både britisk - og etter hvert også til amerikansk - presse om at man har måttet legge om sin militære strategi etter det mislykkede angrepet.

  • Taliban bet så kraftig fra seg 20. oktober at USA siden da ikke har våget seg på større operasjoner på bakken. 31 amerikanske soldater ble såret i angrepet, mange av dem alvorlig. Inntil nå har amerikanerne hardnakket nektet å innrømme at 20. oktober var en tung dag, for ikke å snakke om en katastrofe. Innrømmelsen kom delvis tirsdag, da USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld innrømmet at de 31 var «skadet», men ikke «såret». En viktig nyanse i krigens retorikk.
  • Men kilder som internasjonal presse har snakket med i Pakistan, forteller noe annet enn det Rumsfeld gjør: «Det var masse blod. Taliban hadde ventet angrepet og hadde tatt alt av verdi ut av området. De var klare og ventet. De var bare så fornøyde da amerikanerne kom,» sier kilden, som den seriøse britiske avisa The Guardian beskriver som pålitelig og uavhengig. Med disse problemene på bakken er USA henvist til å fortsette å bombe, og George Bush har et alvorlig forklaringsproblem.

«Jeg vil ikke bruke en krysserrakett til 20 millioner kroner på et telt som koster 100 kroner.»

Det var øverstkommanderende president Bush som sa dette uka etter at terroren rammet USA, og tre uker før bombene begynte å hagle over Afghanistan for fire uker siden. Siden har krysserraketter til 20 millioner, klasebomber og et brutalt arsenal av avanserte våpen hamret mot Afghanistan. Igjen og igjen og igjen.

  • Nå teppebomber den USA-ledete alliansen stillinger nord i Afghanistan, i tillegg til at de fortsatt bomber strategiske sentra som hovedstaden Kabul og det religiøse hovedsetet Kandahar. De gjør det fordi selv Pentagon har innrømmet at bare 3 av 40 bomber treffer sine mål. Det meste tyder altså på at krigen er i ferd med å gå alvorlig i stå for amerikanerne, at de sliter med å finne en effektiv militær strategi, og at jo mer de sliter på slagmarka, jo vanskeligere blir det å holde den politiske alliansen for krigen mot terroren sammen.
  • Problemene gjør kampen om «sannheten» om krigen til en helt avgjørende arena. Derfor har pakistansk UD kalt inn den afghanske ambassadøren i Pakistan og bedt ham holde opp med sine daglige pressebriefinger om krigens gang. Amerikanerne ville ha slutt på hans rapportering om sivile tap og bombing av sykehus. Taliban-ambassadør Abdul Salam Zaeef har vært regimets eneste talerør til verden i denne krigen, ganske enkelt fordi makthaverne i Kabul bare har én kanal til verden - ambassaden i Pakistan. Zaeef fikk vite av Pakistans UD at hans daglige pressekonferanser - som følges av hele verdenspressen - er uforenlig med hans diplomatiske status. For fienden skal ikke bare knuses. Like viktig er det at han er fullstendig taus.

Men samtidig som USA legger press på Pakistan for å stanse Talibans eneste stemme, planlegger den amerikanske ambassaden i Pakistans hovedstad Islamabad å åpne sitt eget informasjonskontor. Og klisjeen som er så gammel at den går med krykker i gamleby'n - nemlig at sannheten er krigens første offer - er aktuell som aldri før.

Hele Norges coronakart