KRIGEN I UKRAINA

Oppdatert: 27.02.2023

8051

Sivile drept

2127

døde kvinner

Person drept i Ukraina-krigen

Iryna Filkina (53)

Et av de mest sjokkerende bildene fra Butsja er bildet av hånda til ei dame med rød neglelakk. Kvinnen på bildet, Iryna Filkina (53), er død. Dattteren Olha Serhvijivna (26) hadde ikke sett mora siden 5. mars. Hun skjønte at mora var drept da hun så bildene av hånda tikke inn fra skrekkbyen. - Jeg begynte å tenke det verste. Men et barn vil alltid vente på sin mor. Jeg ventet og jeg lette, sier Olha til VG.

Person drept i Ukraina-krigen

Tatjana Perebyjnis (43), Mykyta Perebyjnis (18), Alisa Perebyjnis (9), Anatolyj Berezjnyj (26)

Regnskapsføreren forsøkte å flykte med barna da russisk artilleri traff nabolaget deres i Irpin. Så langt kom de ikke. Tatjana og barna ble drept ved ei bru under flukten. Anatolyj Berezjnyj, som flyktet med dem ble også drept, skriver New York Times. - Vi vil aldri tilgi dem som har gjort dette. Vi vil ha rettferdighet for Tatjanas familie, sa PR-sjef i SE Ranking, Ksenya Khirvonina til Fortune.

Person drept i Ukraina-krigen

Anastasija Jalanska (26), Serhij Ustymenko (25), Maksym Kuzmenko (28)

De tre leverte mat til et hjem for dyr i Butsja. 4. mars ble bilen deres beskutt. Da skytingen stoppet var alle døde, skriver Kyiv Independent. Anastasija Jalanska blir av venner og kolleger beskrevet som «modig og rett fram». - Hun hjalp alltid dem som trengte det. Fram til hennes siste pust var hun den beste av alle mennesker, sa hennes ektemann Eugen Jalanskyj. De to vennene Serhij og Maksym blir begge beskrevet som lojale og omtenksomme venner.

Person drept i Ukraina-krigen

Navn ukjent

I starten av mars bombet Russland et barnesykehus i Mariupol. Et bilde av en høygravid kvinne - som ble evakuert ut av sykehuset - gikk verden rundt. Kvinnen ble sendt til et annet sykehus i byen, men verken kvinnen eller barnet overlevde. Ifølge nyhetsbyrået AP rakk ikke legene å notere ned navnet hennes før ektemannen og faren hennes kom for å hente liket. Dermed står den ukjente kvinnen igjen som et av de sterkeste symbolene på de brutale angrepene i Mariupol.

Person drept i Ukraina-krigen

Olga Sukhenko, Igor, Oleksandr

Olga Sukhenko var ordfører i landsbyen Motyzjyn, om lag fem mil vest for Kyiv. Hun skal sammen med mannen Igor og sønnen Oleksandr, ha blitt kidnappet i sitt eget hjem 23. mars, og de skal ha blitt funnet drept sammen med en fjerde uidentifisert person. Drapene ble meldt 4. april av rådgiver for innenriksministeren, Anton Harasjenko. Ifølge nyhetsbyrået AP skal familien ha blitt skutt og drept på kloss hold. De ble funnet delvis begravd i et skogholt i byen.

Person drept i Ukraina-krigen

Oksana Baulina (42)

Den russiske journalisten fra den uavhengige nettavisa The Insider hadde tidligere skrevet om korrupsjon blant russiske myndigheter. I midten av mars rapporterte hun fra Kyiv og ble drept i et rakettangrep da hun filmet skadene i byen, skrev BBC 23. mars. En annen person skal også ha blitt drept i angrepet.


Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer