Krigens pris

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norske jagerpiloter har vært i aksjon over Afghanistan og sluppet to laserstyrte bomber mot fiendtlige mål. Statsminister Kjell Magne Bondevik, forsvarsminister Kristin Krohn Devold og forsvarssjef Sigurd Frisvold påpeker at alle prosedyrer er fulgt, og at operasjonen var vellykket. Flere Afghanistan-eksperter setter imidlertid et spørsmålstegn ved om de fiendtlige soldatene fra Hizb-i-Islami som ble angrepet, tilhører gruppa av internasjonale terrorister. Vel har disse ved flere anledninger angrepet amerikanske soldater, men deres leder Gulbuddin Hekmatyar var i eksil i Iran sammen med en rekke av sine medarbeidere under terroraksjonene mot USA 11. september for halvannet år siden.
  • Norge deltar i den internasjonale operasjonen Enduring Freedom i Afghanistan og må naturligvis følge retningslinjene som er satt opp. Det kan imidlertid bringe oss opp i dilemmaer. Mange frykter at Afghanistan på nytt kan gå mot en borgerkrig, og at USA og de andre landene i Enduring Freedom kan bli dratt inn. Det var vel ikke det norske myndigheter hadde i tankene da de sa ja til å sende norske soldater til Afghanistan?
  • Generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors sier i et intervju i dagens avis at Norge i konfliktsituasjoner gjør langt mer nytte for seg som en stor humanitær aktør enn som en marginal militær deltaker. Norge har også i mange år blitt oppfattet som en nøytral part i Afghanistan og i andre konfliktfylte land. Skrekkscenarioet ved å delta i operasjoner som den i Afghanistan har vært at norske piloter ved en feiltakelse skal bombe sivile.
  • Verden står foran en ny mulig krig, denne gang i Irak. Nok en gang kan Norge bli bedt om å delta, i hvert fall hvis en slik militæraksjon får FNs godkjennelse. I Irak kan man også komme opp i dilemmaer og til slutt bli dratt inn i interne konflikter. Nå driver vi vekselbruk mellom militære operasjoner og bistandsarbeid. Vil det ikke være bedre å følge Jan Egelands råd og heve den humanitære fanen høyt?