Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigens råskap

Dagens leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets journalist Carsten Thomassen (38) ble i går offer for en terrorhandling i Afghanistan. Hans oppgave der var å formidle sine inntrykk av situasjonen i det krigsherjede landet og rapportere fra utenriksminister Jonas Gahr Støres møter med afghanske myndigheter, norske styrker og bistandsarbeidere. I stedet ble han livstruende skadet av terroristenes kuler inne på hotellet hvor han bodde, og døde seinere på operasjonsbordet. Det er et smertelig tap for hans nærmeste og for Dagbladet. Thomassen var en av våre mest rutinerte utenriksmedarbeidere, en av husets mest erfarne politiske reportere og en nær og god kollega. Han var en usedvanlig kunnskapsrik journalist og innga tillit i de miljøer og blant de kilder han hentet sin informasjon fra. Han forvaltet tilliten på en måte som ga ham respekt i hele det politiske miljøet.

Selvmordsaksjonen, som bevisst eller ubevisst var rettet mot utenriksminister Støre og hans følge i Afghanistan i går er et dramatisk bevis på at Norge deltar i en blodig krig. Uansett hvor store styrker som er til stede for å sikre fred og gjenoppbygging av landet og hvor grundige sikkerhetstiltak som treffes, står Norge, sammen med andre NATO-land, overfor en kynisk og hevngjerrig fiende som ikke skiller mellom sivile og militære mål. Talibans mål er å skremme utenlandske styrker ut av landet, enten de er amerikanere eller nordmenn. Hittil har de konsentrert seg om utenlandske soldater. Nå er sivile blitt et viktig mål.

Statsminister Jens Stoltenberg var raskt ute med å slå fast at drapshandlingen ikke påvirker norsk Afghanistan-politikk. Han mener angrepet viser at det er lang vei å gå før situasjonen i Afghanistan og Kabul er sikker. Uten betydelig militært nærvær kan arbeidet med å ruste opp en sivil infrastruktur synes nytteløs. Men samtidig må det nå være åpenbart at ingen kan føle seg trygge noe sted i Afghanistan. Tidligere har Kabul vært ansett som et relativt sikkert område. Blant annet har norske myndigheter sendt hjem afghanske asylsøkere dit. Nå har verden erfart at ikke engang et antatt godt sikret hotell som er beregnet på utenlandske delegasjoner er trygt.

Journalister er blitt stadig mer utsatt for krigs- og terrorhandlinger, ikke bare fordi de er nær frontlinjene, men også fordi dagens terrorister også bekjemper ytringsfriheten.

Aldri tidligere har Dagbladet mistet en av sine medarbeidere på en slik måte. Avishuset er preget av sorg over tapet av en kollega og venn med forbilledelige faglige og menneskelige egenskaper. Han vil bli dypt savnet i redaksjonen.

MINNESTUND: Det ble i dag avholdt en
minnestund i Dagbladet over Carsten Thomassen, som døde etter skuddskadene han fikk etter et Taliban-angrep på hotellet Serena i Kabul, Afghanistan. Sjefredaktør Anne Aasheim signerte kondolanseprotokollen. Foto: Frank Karlsen
MINNESTUND: Det ble i dag avholdt en minnestund i Dagbladet over Carsten Thomassen, som døde etter skuddskadene han fikk etter et Taliban-angrep på hotellet Serena i Kabul, Afghanistan. Sjefredaktør Anne Aasheim signerte kondolanseprotokollen. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media