Krigens råskap

Dagens leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagbladets journalist Carsten Thomassen (38) ble i går offer for en terrorhandling i Afghanistan. Hans oppgave der var å formidle sine inntrykk av situasjonen i det krigsherjede landet og rapportere fra utenriksminister Jonas Gahr Støres møter med afghanske myndigheter, norske styrker og bistandsarbeidere. I stedet ble han livstruende skadet av terroristenes kuler inne på hotellet hvor han bodde, og døde seinere på operasjonsbordet. Det er et smertelig tap for hans nærmeste og for Dagbladet. Thomassen var en av våre mest rutinerte utenriksmedarbeidere, en av husets mest erfarne politiske reportere og en nær og god kollega. Han var en usedvanlig kunnskapsrik journalist og innga tillit i de miljøer og blant de kilder han hentet sin informasjon fra. Han forvaltet tilliten på en måte som ga ham respekt i hele det politiske miljøet.

Selvmordsaksjonen, som bevisst eller ubevisst var rettet mot utenriksminister Støre og hans følge i Afghanistan i går er et dramatisk bevis på at Norge deltar i en blodig krig. Uansett hvor store styrker som er til stede for å sikre fred og gjenoppbygging av landet og hvor grundige sikkerhetstiltak som treffes, står Norge, sammen med andre NATO-land, overfor en kynisk og hevngjerrig fiende som ikke skiller mellom sivile og militære mål. Talibans mål er å skremme utenlandske styrker ut av landet, enten de er amerikanere eller nordmenn. Hittil har de konsentrert seg om utenlandske soldater. Nå er sivile blitt et viktig mål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer