Krigens sanne ansikt

Fire år etter Irak-invasjonen er 27 500 amerikanske soldater skadd. Dette er noen av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det skjedde i desember 2004. Like på grensa mellom Irak og Syria.

Selvmordsbomberen kom fra intet, og før sersjant Ty Ziegel visste ordet av det, var han truffet av en kraftig eksplosjon. Alt ble til flammer og han ble en del av infernoet.

- Jeg rullet rundt og vred meg på vrakrestene av bilen. Jeg skrek hele tida mens jeg var ved bevissthet, fortalte 24-åringen til The Times tidligere i år.

Varmen fra eksplosjonen gjorde at huden på hodet ble svidd av. Ty Ziegel mistet et øye, en arm og tre fingre på den andre hånda. Men kjærligheten beholdt han. Da han våknet opp igjen etter to måneder i koma, stod forloveden Renée Kline ved sengekanten og ventet.

Utstilling i New York

I disse dager henger bryllupsbildet av Ty Ziegel på Jen Bekman-galleriet i New York sammen med en rekke andre fotografier av skadde, hjemvendte soldater fra Irak-krigen.

Ansiktet på den unge sersjanten og brudgommen er knapt gjenkjennelig. Det prisbelønnede bildet «Marinebryllup» er tatt snaue to år etter selvmordsangrepet og nesten 50 operasjoner senere.

Fotograf Nina Berman er forsiktig med å legge for mye politikk i utstillingen som går under navnet «Purple Hearts», oppkalt etter medaljen som gis til de som blir drept eller skadd i krigshandlinger.

- Jeg oppsøker dem i hjembyene deres etter at de har kommet ut fra sykehusene. Jeg fotograferer dem alene, hovedsakelig på rommene deres, som for meg føles som små huler. Jeg stripper dem for alle deres patriotiske farger og heroiske positurer. Jeg ser dem som fremmedgjorte og glemt, forteller fotografen på galleriets hjemmeside.

KJÆRLIGHETEN SEIRER: Da sersjant Ty Ziegel våknet opp fra koma stod forloveden Renée og ventet ved sengekanten. Snaue to år etter at Ty ble utsatt for en selvmordsbomber giftet de seg. Foto: Nina Berman/Redux/Felix Features
KJÆRLIGHETEN SEIRER: Da sersjant Ty Ziegel våknet opp fra koma stod forloveden Renée og ventet ved sengekanten. Snaue to år etter at Ty ble utsatt for en selvmordsbomber giftet de seg. Foto: Nina Berman/Redux/Felix Features Vis mer

I et intervju denne uken forklarer Bekman at hun begynte å ta bilder av skadde Irak-soldater ganske enkelt fordi ingen andre gjorde det.

- Jeg tok fatt på arbeidet ut fra en desperasjon over ikke å ha sett noen visuell presentasjon av de menneskelige kostnadene ved krig. I pressen hører du om rapport etter rapport om skadde, men du ser aldri noen bilder, sier Bekman til nyhetsbyrået AFP.

Derfor er hun overrasket over at publikum synes bildene hennes er sjokkerende – nå – fire år etter invasjonen med 27500 skadde amerikanske soldater og 3700 døde.

Ifølge de siste tallene er tallet på drepte sivile irakere på mellom 70 980 til 77 513, mens omkring 5000 irakiske soldater er drept siden invasjonen i 2003.

Angrer ikke

Blant de skadde krigsveteranene er det lite bitterhet. Det dreier seg mer om en slags tristhet, mener fotografen som har portrettert soldatene.

- Ingen kan egentlig vite hva soldatene går i gjennom. De ser på fjernsyn: «Åh, ja, to soldater skadd i dag». Og så tenker de at han kommer til å bli bra igjen. Men soldater er skadet for livet både fysisk og mentalt, sier Robert Acosta.

Han mistet høyrearmen og følelsen i venstrebeinet da en irakisk tenåring kastet en granat inn i kjøretøyet han satt i, skriver tyske Der Spiegel.

Andre forsøker å bruke humor, og ser på tida i Irak som en positiv erfaring.

- Vi hadde det bra sammen, forteller Joseph Mosner (35). Han mistet deler av hodeskallen og venstre siden av ansiktet i en bombeeksplosjon.

- Vi prøvde å få noe gøy ut av det. Etter at vi ble truffet ga vi hverandre fem og lo av det, sier Mosner.

Krigens sanne ansikt

21 år gamle Sam Ross er blind og går med protese på det ene benet fra kneet og ned. Han angrer heller ikke på at han dro i krigen.

I dag bor han alene i en husvogn i Pennsylvania. Akkurat der hvor fotograf Nina Berman tok bilde av ham en sen kveld, med det ene buksebenet hans brettet opp for å vise fram den kunstige foten for kameraet.

- Jeg mistet benet fra kneet og ned. Jeg mistet synet, Jeg har splinter i stort sett hele kroppen. Jeg fikk fingeren sprengt bort. Og venstreøret mitt fungerer heller ikke. Men jeg angrer ikke. Det var den beste tida i livet mitt, sier Ross.

Han har forøkt å ta sitt eget liv flere ganger siden han kom hjem fra krigen i Irak.

HUMOR: Joseph Mosner mistet deler av hodeskallen og ansiktet under en bombeeksplosjon. Han minnes humoren og samholdet blant de amerikanske soldatene.
ANGRER IKKE: Sam Ross (21) år bor alene i en husvogn. Han er blind og har mistet ene foten. På tross av flere selvmordsforsøk angrer han ikke på at han dro til Irak.
FOTOGRAFEN: Fotograf Nina Berman begynte å ta bilder av skadde amerikanske soldater kort tid etter invasjonen i 2003.