Krigens sanne ansikt

Fire år etter Irak-invasjonen er 27 500 amerikanske soldater skadd. Dette er noen av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det skjedde i desember 2004. Like på grensa mellom Irak og Syria.

Selvmordsbomberen kom fra intet, og før sersjant Ty Ziegel visste ordet av det, var han truffet av en kraftig eksplosjon. Alt ble til flammer og han ble en del av infernoet.

- Jeg rullet rundt og vred meg på vrakrestene av bilen. Jeg skrek hele tida mens jeg var ved bevissthet, fortalte 24-åringen til The Times tidligere i år.

Varmen fra eksplosjonen gjorde at huden på hodet ble svidd av. Ty Ziegel mistet et øye, en arm og tre fingre på den andre hånda. Men kjærligheten beholdt han. Da han våknet opp igjen etter to måneder i koma, stod forloveden Renée Kline ved sengekanten og ventet.

Utstilling i New York

I disse dager henger bryllupsbildet av Ty Ziegel på Jen Bekman-galleriet i New York sammen med en rekke andre fotografier av skadde, hjemvendte soldater fra Irak-krigen.

Ansiktet på den unge sersjanten og brudgommen er knapt gjenkjennelig. Det prisbelønnede bildet «Marinebryllup» er tatt snaue to år etter selvmordsangrepet og nesten 50 operasjoner senere. Fotograf Nina Berman er forsiktig med å legge for mye politikk i utstillingen som går under navnet «Purple Hearts», oppkalt etter medaljen som gis til de som blir drept eller skadd i krigshandlinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer