Krigens sannhet

Det reises tvil om USAs tall på drepte «terrorister» under kampene i det østlige Afghanistan. Men det er ikke bare tallmagien som skaper problemer for amerikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«OPERASJON ANAKONDA» skulle vise at amerikanske soldater dugde under bakkekrig i Afghanistan. Navnet på den militære aksjonen mot soldater fra Taliban og al-Qaida henspilte på anakondaslangen, som knuser sitt bytte. I stedet ser det nå ut til at slangen har bitt seg selv i halen.

Operasjonen i fjellområdene sørøst for Gardez begynte 2. mars. Allerede etter noen dager ble det meldt om hundrevis av drepte fiender, i en kombinert amerikansk-afghansk operasjon, der også norske, australske, danske, franske og tyske spesialstyrker har deltatt.

Vi fikk vite at de forhatte «terroristene» fra Taliban og al-Qaida var bombet i filler eller fordrevet fra sine huler i fjellområdene. Alle fluktveier var stengt. Så seint som for tre-fire dager siden snakket amerikanerne om minst 600- 700 døde fiender.

VIS OSS LIKENE, sa en kritisk afghansk kriger som ble sitert i pakistansk presse forleden. Amerikanske journalister som nå har sluppet inn i kampområdene, forteller at de bare har sett en håndfull døde soldater, blant dem et par tsjetsjenere. Det kan ligge døde i huler som ikke er undersøkt, men det dreier seg neppe om hundrevis av lik. Etter all sannsynlighet har de fleste av soldatene fra Taliban og al-Qaida flyktet til de pashtunske stammeområdene på pakistansk side av grensa.

For fluktveiene har ikke vært stengt, noe slikt er umulig å gjennomføre i disse ville dal- og fjellområdene. Pakistanske soldater har heller ikke klart å lukke grensa til Pakistan, slik det har vært hevdet. Gamle smuglerruter er fremdeles åpne, og disse benytter Taliban og al-Qaida seg flittig av. I de pashtunske stammeområdene har pakistanske myndigheter ingen kontroll, og der er gjestfriheten utstrakt, også når det dreier seg om internasjonalt ettersøkte terrorister som Osama bin Laden. Mange spekulasjoner går ut på at bin Laden sammen med en rekke av sine tilhengere befinner seg i disse stammeområdene - langt utenfor amerikanernes kontroll.

DET SKAL VÆRE tatt et tjuetall fanger under «Operasjon Anakonda», men hvor viktige disse er, har man foreløpig ikke fått vite. Blant de som ble tatt til fange, var det en håndfull afghanske bønder, med jord og ikke blod på hendene. Hvordan kampene rundt Gardez startet, er uklart, men mye kan tyde på at de hadde sammenheng med interne afghanske stridigheter. Gardez, som er hovedstad i Paktia-provinsen, kom i det internasjonale nyhetsbildet i januar. Lederen for Afghanistans overgangsregjering, Hamid Karzai, utnevnte en ny provinsguvernør i Gardez, noe som førte til væpnede sammenstøt mellom rivaliserende krigsherrer. Etter flere titalls drepte måtte Karzai trekke utnevnelsen tilbake, men skaden var allerede gjort. Blant soldatene som har kjempet mot amerikanske og afghanske styrker de siste dagene, skal det være stammekrigere som var involvert i opprøret rundt den nye provinsguvernøren i januar.

Et av amerikanernes store problemer er at de ikke kan stole på mange av de lokale krigsherrene. Flere av krigsherrene har vært involvert i årelange stammefeider og prøver nå å ta sin hevn ved å utpeke motstanderne som medlemmer av Taliban. Problemet er bare at beskyldningene ofte er gjensidige, så hvem skal amerikanerne tro på? Og hvor gode allierte er egentlig de afghanske soldatene? I Tora Bora-fjellene ble afghanske stammekrigere før jul lønnet av amerikanerne for å ta kampen opp mot «huleboerne» fra Taliban og al-Qaida. Flere av afghanerne på USAs lønningsliste viste sin lojalitet ved også å motta penger fra soldater fra Taliban og al-Qaida slik at de kunne slippe unna. Noe liknende har ifølge enkelte meldinger skjedd i fjellområdene rundt Gardez de siste dagene.

DEN BRITISKE avisa Financial Times kan fortelle om de to krigsherrene Kamal Khan Zadran og Haji Suba Khan, som sloss på amerikanernes side i elleve dager fra 2. mars. Sist mandag var det slutt, for da drepte Kamal Khan sin navnebror Suba Khan. Bakgrunnen var en årelang blodhevnsfeide.

Amerikanernes allierte i Gardez er stort sett pashtunere. Da den seirende Nordalliansen ble invitert av USA til å delta i kampene i forrige uke, ble det tatt dårlig imot av de lokale pashtunske krigsherrene. For Nordalliansens folk er tadsjiker. Torsdag kom de tadsjikiske soldatene «seierrike» tilbake til Kabul fra Gardez, under en lett gjennomskuelig propagandaforestilling.

Sist mandag trakk amerikanerne en del av sine styrker tilbake fra Gardez. Seinere i uka ble «Operasjon Anakonda» beskrevet som en suksess. Men ikke alle er enige i det. Flere afghanske generaler påstår at amerikanerne ikke er trent til den typen fjellkrig som har pågått de siste par ukene, og at de er for dårlige i nærkamp.

Nå er det satt i gang en ny offensiv i fjellene i Øst-Afghanistan, denne gang under kanadisk kommando. Denne operasjonen har fått navnet «Harpun». Så får vi se om det er lettere å dra på hvalfangst enn å bruke slanger i kampen mot Taliban og al-Qaida.