RYKKER NÆRMERE: Røyksøylene viser at krigen nå har kommet inn i selve Gaza by. Israelske styrker er inne i byen for første gang siden offensiven startet og jakter på Hamas-militsen. Foto: Mahmud Hams/Scanpix/AFP
RYKKER NÆRMERE: Røyksøylene viser at krigen nå har kommet inn i selve Gaza by. Israelske styrker er inne i byen for første gang siden offensiven startet og jakter på Hamas-militsen. Foto: Mahmud Hams/Scanpix/AFPVis mer

Kriger inne i Gaza by

Første gang israelske styrker er inne i byen. Soldatene går fra hus til hus på jakt etter Hamas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israelske styrker har i kveld angrepet områder inne i Gaza by, for første gang siden offensiven startet.

Øyenvitner forteller om kraftige eksplosjoner og voldsomme skuddvekslinger i Shejaiya-området øst i byen. Også kamphelikoptre ble sett i området. Israelske militærkilder bekreftet mandag kveld at israelske soldater er involvert i harde sammenstøt i området, melder AFP.
Ifølge avisa the Guardian er minst ti barn drept i kampene. Israelske soldater går fra hus til hus på jakt etter militsmenn fra Hamas.

Raketter mot stridsvogner
Tv-kanalen Al-Jazeera viser direktesendte bilder av eksplosjoner og skyting der soldatene rykker framover. Journalistene rapporterer om skyting fra soldatene og luftangrep, melder den israelske avisa Haaretz. Øyenvitner forteller om harde kamper mellom soldatene og militsmennene inne i byen.

Medlemmer av Hamas har avfyrt raketter mot sju israelske stridsvogner i området, kommer det fram av en uttalelse fra Hamas. Den ytterliggående gruppa Islamsk hellig krig opplyser samtidig at flere av dens medlemmer er drept i kampene, melder NTB.

Det fryktes at tallet på drepte kan stige betraktelig når kampene på Gazastripen flyttes inn i den tett befolkede storbyen.
Flere enn 500 drept
Før meldingene om kampene inne i Gaza by kom mandag kveld, var det rapportert at minst 50 palestinere var drept i ulike angrep tidligere på dagen.
I alt 555 palestinere er drept og 2.700 såret siden Israel satte i gang aksjonene mot Gazastripen for halvannen uke siden, ifølge Muawiya Hassanein, som er leder for redningstjenesten på Gazastripen.
Fem israelere har mistet livet.

Ber partene gi seg
Internasjonalt diplomati på høyt nivå forsøkte mandag å presse partene til våpenhvile. I New York forberedte palestinere og arabiske land et forslag til våpenhvile som skal legges fram for FNs sikkerhetsråd, mens en EU-delegasjon med Frankrikes president Nicolas Sarkozy i spissen, var ventet til Israel.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sa i kveld at Norge mener Israel må trekke seg ut umiddelbart.
- Norge tar sterk avstand fra en krigføring som medfører store sivile lidelser og vi mener de israelske troppene må trekkes ut umiddelbart. Vi erkjenner Israels rett til å forsvare seg, men proporsjonalitet er viktig. Den israelske maktbruken er uforholdsmessig sterk.

Strøm-Erichsen la særlig vekt på den katastrofale situasjonene for menneskene i Gaza.
- Sivilbefolkningen har ikke noe sted å gjemme seg, og de kan ikke flykte. Den israelske bakkeoperasjonen i Gaza er derfor en dramatisk opptrapping av konflikten. Vi snakker her om en sivilbefolkning som allerede er sterkt prøvet gjennom mange år med strengt stengningsregime og nå mange dager med bombeangrep og krigshandlinger. Samtidig må Hamas umiddelbart innstille rakettutskytningene mot israel. Det finnes ingen militær løsning på denne konflikten.

USAs avtroppende president George W. Bush uttrykker på sin side igjen forståelse for Israels handlinger. — Jeg forstår Israels ønske om å beskytte seg. Situasjonen som pågår i Gaza skyldes Hamas, sa han i dag i sin første kommentar til Israels bakkeinvasjon.
Dagbladet.no kommer tilbake med mer.