Kriger med norsk pass og penger

Norske myndigheter har utstyrt den militante islamisten mulla Krekar med norske reisedokumenter. Trolig hadde geriljalederen, med sterke sympatier for Osama bin Laden, også med seg norske penger da han dro i krigen i det nordlige Irak en gang før 11. september i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1994 stiftet mulla Krekar menigheten Islamsk Visjon. Fra 1996 til 1999 fikk trossamfunnet ifølge Bergensavisen til sammen 250000 kroner i statsstøtte. Men fra 1998 har ikke menigheten hatt noe fast tilholdssted, og virksomheten opphørte etter hvert. 5. juni i år traff Fylkesmannen i Oslo og Akershus et vedtak om å stryke trossamfunnet fordi det ikke lenger var aktivt.

Giftgass

Mulla Krekar, alias Ahmad Najumuddin Faraj (46), leder geriljagruppa Ansar al-Islam, som knyttes til Osama bin Laden og terrornettverket al-Qaida. Noen opplysninger går ut på at mulla Krekars gruppe skal ha produsert kjemiske våpen og giftgasser for al-Qaida. Det er denne gruppa som koples til gasseksperimentene med hunder. CNN kjøpte filmer som viser hvordan en hund sakte gasses. Eksperimentet skal være gjort av mulla Krekars gruppe. Flere av hans menn skal ha vært i Afghanistan og slåss for al-Qaida og Taliban.

Broren Ahmad Khalid Faraj har hele tida vært en aktiv støttespiller. Ifølge Brønnøysundregistrene driver han et enkeltmannsforetak som heter Senter for politiske studier i Norge. Han har også en konto kalt «Solidaritet med kurdere» i sitt navn. Faraj har tidligere fortalt til Bergensavisen at pengene som er samlet inn er brukt til å betale for studenter og andre fattige i hjemlandet.

Da Dagbladet sjekket i går kveld, var kontoen fremdeles aktiv.

Politiinspektør Tore Risberget i Politiets sikkerhetstjeneste (PST, tidligere Politiets overvåkingstjeneste) bekrefter overfor Dagbladet at norske myndigheter ikke har anelse om hvor mulla Krekar oppholder seg. Amerikanske myndigheter har forsøkt å knytte mulla Krekar og hans militante geriljagruppe Ansar al-Islam til Osama bin Laden og terrornettverket al-Qaida.

Norsk «pass»

Mulla Krekar har ifølge folkeregistret adresse på Grønland i Oslo. Han kom til Norge som kvoteflyktning fra Irak i 1991. Informasjonssjef Geir Løndal i UDI bekrefter at mulla Krekar har fått utstedt norsk reisebevis.

- Reisebeviset er svært svært likt et norsk pass. Når det gjelder reising og bevegelsesfrihet er det så godt som et norsk pass, sier han.

Dagbladet får bekreftet at PST ikke har noen kontroll på flyktninger som får utstedt norsk reisebevis. Noe som har skapt og fortsatt skaper bekymring i den hemmelige tjenesten.

Dialog

- Vi har fortløpende dialog med PST om enkeltpersoner som har fått et slikt reisebevis. PST har rutinemessig kontakt med de aktuelle miljøene. Vi får bekymringsmelding fra dem fra tid til annen. Når det gjelder 46-åringen, har vi hatt god dialog med PST over flere år, stort sett helt fra han kom til Norge, sier Løndal.

- Har det på noe som helst tidspunkt vært vurdert å frata ham reisebeviset?

- Hva som har vært gjort og ikke gjort i denne saken, kommer vi tilbake til seinere. Han fikk reisebeviset fordi alle overføringsflyktninger har krav på et slikt bevis, sier Løndal.

Ikke etterlyst

Politiinspektør Tore Risberget i PST medgir at det hemmelige politiet ønsker å snakke med Ahmad Najumuddin Faraj, alias mulla Krekar.

- Har norske myndigheter blitt anmodet av utenlandske tjenester å pågripe mulla Krekar?

- Nei! Så vidt vi vet er han ikke etterlyst av andre land. Men det er åpenbart at han er en interessant person for oss å snakke med, sier Tore Risberget i PST.

- Har dere vurdert å etterlyse ham?

- Nei! Vi har ikke hatt grunnlag for å etterlyse ham. For at vi skal kunne etterlyse ham, må han ha gjort noe straffbart.

- Hva har PST gjort for å få oversikt over det muslimske miljøet mulla Krekar er en del av i Norge?

- Det ønsker vi ikke å kommentere, sier Risberget.

Mulla Krekar har søkt om norsk statsborgerskap. Søknaden ble avvist fordi han ikke oppfylte de formelle kriteriene om botid i Norge.

MILITANT ISLAMIST: Mulla Krekar, alias Ahmad Najumuddin Faraj, har fått norsk reisebevis, som gjør at han fritt kan reise rundt i verden. Nå leder han den fryktede geriljaorganisasjonen Ansar-Al-Islam, som amerikanske myndigheter knytter opp til Osama Bin Laden og terrornettverket Al-Qaida.
HUNDETERROR: Disse videobildene CNN har fått tilgang på viser hvordan en hund sakte blir gasset I hjel. Mulla Krekars geriljaorganisasjon er mistenkt for å ha produsert giftgass for al-Qaida, og dette kan være bilder fra et uhyggelig eksperiment på dyr.