«Kriger» om den forblåste Hans Øy

Canada sender to krigsskip til et havområde nær Nordpolen. Landet krangler med Danmark om ei øy i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigsskipene er ikke bare et signal til Danmark. Canada har klare meninger om hvor grensa skal gå i havområdet mellom Grønland og Canada.

Nå får også land som Norge, Russland og Storbritannia beskjed om å holde fingrene av fatet, skriver den danske avisa Politiken.

Som en fotballbane

Øya det strides om, ligger utenfor østkysten av Grønland. Den heter Hans Øy, oppkalt etter en grønlandsk fangstmann som hette Hans Hendrik. Den er omtrent så stor som en fotballbane, flat på toppen og helt glattskurt av vær og vind. Ingen bor der, men Hans Øy er besøkt en rekke ganger de siste åra. Det har vært en slags stafett, med både flagg og brennevin.

Danske militærfartøyer var der både i 2002 og 2003. Danske flagg ble heist og dansk brennevin lagt igjen som gave til de neste besøkende. Kanadiske soldater svarte på samme måte. I tillegg la de igjen en liten steinstatue på øya.

Og i juli i år landet den kanadiske forsvarsministeren selv på Hans Øy - uten å gi danskene beskjed om besøket.

Polisen smelter

Canada og Danmark, som begge er allierte i NATO, er enige om å forhandle om saken. Trolig vil det skje allerede i neste måned. Grensa i området ble trukket for 30 år siden. Begge land var da enige om å være uenige om hvem som egentlig eier Hans Øy.

Den danske regjeringen fastholder i dag at øya er dansk og er en del av Grønland. Canada sier at den er kanadisk, at den er en arv fra britene som oppdaget den. Og begge land vet at krangelen ikke har noe med øya å gjøre, men det faktum at isen rundt Nordpolen smelter langt raskere enn ventet.

Ikke oljeDet kan blant annet bety at Nordvestpassasjen, vannveien mellom Atlanterhavet og Stillehavet, kan bli åpen for første gang.

Eksperter tror ikke at det finnes mye olje eller andre naturressurser i området. Kanadiske geologer som har vært på Hans Øy, forteller at den ligger på en fjellkjede som starter på norske Svalbard og som slutter på kanadiske Ellesmereøya. En av dem, Keith Dewing, har foreslått at den nye grensa trekkes på midten av Hans Øy. Da ville Hans Øy være det eneste stedet i Nord-Amerika hvor et menneske kunne stå med det ene beinet i Canada og det andre i Europa, slo han fast.

UBEBODD: Hans Øy ligger utenfor østkysten av Grønland. Den er like stor som en fotballbane, flat på toppen og helt glattskurt av vær og vind.
MARKERING: Danske militærfartøyer var på øya i 2002 og 2003. Danske flagg ble heist og dansk brennevin lagt igjen som gave til de neste besøkende.