«Kriger» om den forblåste Hans Øy

Canada sender to krigsskip til et havområde nær Nordpolen. Landet krangler med Danmark om ei øy i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Krigsskipene er ikke bare et signal til Danmark. Canada har klare meninger om hvor grensa skal gå i havområdet mellom Grønland og Canada.

Nå får også land som Norge, Russland og Storbritannia beskjed om å holde fingrene av fatet, skriver den danske avisa Politiken.

Som en fotballbane

Øya det strides om, ligger utenfor østkysten av Grønland. Den heter Hans Øy, oppkalt etter en grønlandsk fangstmann som hette Hans Hendrik. Den er omtrent så stor som en fotballbane, flat på toppen og helt glattskurt av vær og vind. Ingen bor der, men Hans Øy er besøkt en rekke ganger de siste åra. Det har vært en slags stafett, med både flagg og brennevin.

Danske militærfartøyer var der både i 2002 og 2003. Danske flagg ble heist og dansk brennevin lagt igjen som gave til de neste besøkende. Kanadiske soldater svarte på samme måte. I tillegg la de igjen en liten steinstatue på øya.

Og i juli i år landet den kanadiske forsvarsministeren selv på Hans Øy - uten å gi danskene beskjed om besøket.

Polisen smelter

Canada og Danmark, som begge er allierte i NATO, er enige om å forhandle om saken. Trolig vil det skje allerede i neste måned. Grensa i området ble trukket for 30 år siden. Begge land var da enige om å være uenige om hvem som egentlig eier Hans Øy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer