Kriger om DNA-testing

Departementet vil gi politiet lov til å ta DNA-prøver med tvang, uten at det gis mulighet for rettslig prøving.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Justisdepartementet foreslo å endre straffeprosessloven, etter at politiets DNA-register over narko-, sex- og voldsforbrytelser er blitt en fiasko.

Advokat John Christian Elden reagerer kraftig på lovforslaget, som han mener er i strid med Den europiske menneskerettighetskonvensjon (EMK).

- Det er helt uholdbart å gi påtalemyndigheten en enekompetanse til å foreta et likt tvangsinngrep. Her er det snakk om å registtere et menneskes biologisk arvestoff.

I dag er regelenm at du har rett til å prøve saken i forhørsretten, hvis politiet vil ta fingeravtrykk eller bilde av deg.

- At det skal kunne brukes tvang, uten mulighet til rettslig prøving, i en sak som gjelder arvestoffet, blir helt meningsløst, sier advokat Elden.

Lov om et DNA-register i politiregi ble vedtatt i 1995. Det viser seg at loven er uklar på punktet om at DNA-tester kanskje ved tvang uten rettslig prøving. Knut Kallerud hos riksadvokaten sier til Dagbladet at de mener at tvangs- og registreringsspørsmålet ikke kan bringes inn for retten.

- Vi mener loven er klar nok, og at spørsmålet ikke kan prøves for retten, men jeg ser at det går an å lese loven på forskjellige måter. Vi ba om presisering av lovteksten, og har fått en positiv tilbakemelding, sier Kallerud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer