Kriger om homobryllup

Konservative og liberale kristne slåss over spørsmålet om kirka skal vie homofile.

Biskop Solveig Fiske og biskop Olaf Skjevesland. Foto Heiko Jung/Scanpix og Torbjørn Berg/Dagbladet
Biskop Solveig Fiske og biskop Olaf Skjevesland. Foto Heiko Jung/Scanpix og Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Det er et av de viktigste spørsmålene i kirkevalget i dag og i morgen, som for første gang holdes samtidig som stortingsvalget. I dag vier ikke Kirken homofile fordi det ikke finnes en egen liturgi for dette etter at den nye ekteskapsloven trådte i kraft, men nå skal alle medlemmer i statskirken få si sin mening. Valget er ment som en test på om kirken har et fungerende demokrati slik at den klarer seg på egen hånd. Høy valgdeltakelse skal dermed bety en mer uavhengig kirke.

Se lista over kandidater for og mot homoekteskap her.

Den liberale biskopen, Solveig Fiske, i Hamar bispedømme jobber for en raus folkekirke som også vier homofile.

— Å få på plass en liturgi også for ekteskapsinngåelse for homofile er en viktig sak som jeg vil jobbe for, sier Fiske til Dagbladet.


Som kvinnelige prester

Samtidig mener hun det er mulig for Kirken å ha to syn i denne saken.


— Vi kan leve med uenighet, akkurat som vi har gjort med synet på kvinnelige prester. Men det er krevende å leve med to syn ikke minst for dem som blir diskriminert av det, sier Fiske.


Samtidig mener hun den største utfordringen ved valget er hvordan folk skal få kjennskap til hva de ulike kandidatene mener.


— Kulturelt skifte

— Forhåpentligvis kan det å holde kirkevalget sammen med stortingsvalget bidra til at valget får økt betydning. Foreløpig har vi ingen tradisjon for valgkamp, men når det er nye valg igjen om to år, håper jeg vi er blitt klokere og mer strategiske slik at kandidatene får profilert seg tydelig, sier Fiske.


På motsatt side står den konservative biskopen, Olav Skjevesland, i Agder og Telemark bispedømme, som også er preses for bispekollegiet. Han avviser vigsling av homofile.


—Vi har fått en omdefinering av ekteskapet som innebærer et kraftig kulturelt skifte. Vi kan ikke bare slå strek over det Bibelen sier om dette spørsmålet. Dette går dypt i det kristne menneskesynet, sier Skjevesland.


Han mener ekteskapsloven er noe helt annet enn at Kirken har levd med uenighet i spørsmålet om kvinnelige prester.

— Dette ligger i en annen teologisk skuff. Vi kan se historisk i skriftene at også kvinner var menighetsledere, men synet på homoseksuell atferd er entydig gjennom hele skriften, sier Skjevesland.


Tre grupper

Han mener det er tre ulike standpunkter i Kirken til dette.


— Det er en gruppe som sier ja til å endre liturgien og åpne for vielse av homofile. Det er en gruppe som sier ja til homofilt samliv, men mener det ikke bør åpnes for ekteskap. Også er det en tredje gruppe som avviser homofilt samliv og selvsagt også ekteskapsinngåelse, sier Skjevesland.


Selv tilhører han den sistnevnte gruppen.


— Her er skriften klar, sier Skjevesland og viser til Paulus som i flere tekster i Bibelen avviser homofil atferd.


Han mener at arbeidet med ny liturgi er svært omfattende.


— Dette er en lang prosess som innebærer at Kirken må tenke gjennom hele samlivstematikken og et forslag til ny liturgi vil eventuelt først kunne være klart om to-tre år, sier Skjevesland til Dagbladet.

Kirkevalget

3,1 millioner nordmenn, som er medlem i Den norske kirke, er stemmeberettigede ved valget 14. september, samme dag og sted som stortingsvalget.

Det skal velges 8287 medlemmer til landets 1200 lokale menighetsråd. Totalt står 16332 kandidater på listene.

Nytt i år er det at det også skal være direktevalg til bispedømmerådet/Kirkemøtet samtidig med menighetsrådsvalget. Det er nominert 260 kandidater til de 77 lekfolkplassene i bispedømmerådene/Kirkemøtet. Lekfolket er i majoritet i bispedømmerådene og dermed blant de 115 som utgjør Kirkemøtet.

Kilde: kirken.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer