Kriger om spionarkiv

BERLIN (Dagbladet): Ni år etter Berlinmurens fall kjemper østtyskerne for å få tilbake arkiver med navn på flere tusen østtyske spioner som fortsatt går fritt omkring. CIA sikret seg arkivene ved å betale millioner til avhoppere fra Stasi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dragkampen om arkivene er blitt en heit potet i forholdet mellom USA og Tyskland.

I forrige uke sendte 1700 borgerrettsforkjempere et brev til Bill Clinton, med krav om utlevering av arkivene. Brevet er foreløpig ubesvart.

- Tilhører oss

- Vi har krav på å få vite hvem som spionerte på oss, sier Freya Klier, som overleverte brevet til den amerikanske ambassaden i Berlin.

Tyske politikere raser mot USA etter at det har vist seg at den tidligere Kohl-regjeringen har forsøkt å få utlevert arkivene helt siden 1992.

- USA oppfører seg som en overmakt. Arkivene tilhører oss, sier Willfried Penner, sosialdemokrat i den tyske Forbundsdagen. 10000 Stasi-agenter som spionerte på egne DDR-medborgere, er fortsatt ikke avslørt.

Kan få straff

CIA sikret seg også et kartotek med navnene på 1550 vesttyskere og andre utlendinger som arbeidet for den østtyske spionsjefen Markus Wolf.

En tidligere oberstløytnant i Wolfs utenlandsspionasje sier til Dagbladet at han vet at både danske, britiske og franske borgere befinner seg i arkivet.

Mange av de 1550 utenlandsspionene kan regne med lange straffer om navnene blir kjent.

Om spionene som opererte i DDR og ikke er avslørt, sier eks-Stasi-offiseren:

- Jeg er ikke i tvil om at flere i dag sitter i ledende stillinger i næringsliv, forskning, administrasjon og som politikere i delstatsparlament, trolig også i Forbundsdagen.

- Dersom USA er opptatt av et stabilt tysk demokrati, bør de utlevere arkivene, sier presten Christian Führer i Leipzig til avisa Berliner-Zeitung, en av lederne i borgerrettsbevegelsen i tidligere Øst-Tyskland.

Stormet Stasi

Stasi-offiserer berget arkivene unna rasende østtyskere som i januar 1990 stormet det gigantiske Stasi-hovedkvarteret i Normannenstrasse.

I mars- april ble arkivene smuglet til USA i metallkofferter via Hellas. De befinner seg nå hos CIA.

Etter det Dagbladet får opplyst, betalte amerikanerne nesten sju millioner kroner til østtyske spioner som solgte godbitene. CIA-residenten i Bonn, Ed Pechous, ledet personlig aksjonen - som fikk navnet «Operation Rosenholz».