Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriger om taburetter

BERLIN (Dagbladet): At det skal opprettes en overgangsregjering i Afghanistan, er partene enige om. Men det er de bare når det snakkes generelt under forhandlingene utenfor Bonn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når de skal peke ut sine medlemmer i regjeringen, raser en strid som truer med å velte konferansen i 12. time.

Striden om en flernasjonal styrke skal utplasseres i Afghanistan, er heller ikke løst. Medlemmer av tre av delegasjonene som forhandler på Petersberg utenfor Bonn, sier de ikke våger å reise til hovedstaden Kabul før en fredsstyrke er på plass og Nordalliansen - som nå kaller seg «Enhetsfronten» - har gitt opp maktmonopolet de har sikret seg i kraft av sine seirer på slagmarka.

- Venter på navnene

- Vi vil fram til et dokument som er verdt papiret det er skrevet på, ikke en ullen enighet som partene ikke respekterer når de kommer hjem.

Partene har å være enige om hvert eneste ord i avtaleteksten. Uten en slik enighet risikerer vi at enavtale som oppnås her faller sammen, understreket FN-talsmannen Ahmed Fawsi i går.

Etter planen skal forhandlingene avsluttes i dag, to døgn etter tidsskjemaet.

- Vi venter fortsatt på navnene. Uten dem har vi ingen avtale, sa Fawsi.

Ingen hadde inntil i går kveld lagt fram listene over hvem de vil ha med i overgangsregjeringen, som FN kaller et provisorisk administrasjonsråd og skal styre Afghanistan det neste halvåret.

Ifølge strukturen som det er enighet om, skal rådet bestå av 28- 30 medlemmer. Både Nord-alliansen og ekskong Mohammed Zahir Sjahs såkalte «Rome-gruppe» skal få fra åtte til ti medlemmer hver, mens den Iran-vennlige «Kyprosgruppa» og den Pakistan-lojale «Peshawar-gruppa» er tiltenkt to medlemmer hver.

Strid om lederen

Maktkampen står ikke minst om hvem som skal lede inte-rimsregjeringen som provisorisk statsminister. Pashtunerføreren Hamid Karsai regnes som favoritt, og har trolig USAs støtte.

Men fra Kabul kommer signalene om at Nordalliansens leder Burhanuddin Rabbani, som også er Afghanistans president, slett ikke er innstilt på å gi fra seg sin maktposisjon.

Nordalliansens delegasjon er splittet. Delegasjonslederen Junus Kanuni, som er innenriksminister i Kabul, har ved flere anledninger truet med å gi blaffen i hva Rabbani sier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!