Kriger om tid

Ingen våpen er funnet, USA sier de finnes, og det er opp til Saddam Hussein å bevise at han ikke har dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): USA er utålmodig. Men andre land i FNs sikkerhetsråd vil gi våpeninspektørene mer tid.

Etter Hans Blix' orientering til rådet i går, er dramaet rundt datoen 27. januar toner ned.

Blix' viktigste beskjed til FN var denne: foreløpig ingen konkrete bevis på masseødeleggelsesvåpen i Irak.

På gangen utenfor Sikkerhetsrådsalen sto en av diplomatene i USAs FN-delegasjon og ga pressen bakgrunnsopplysninger. Et lite øyeblikk sprakk det en smule i hans polerte ytre - da journalistene spurte om tidsfristen for Irak.

Ingen våpen

- Herregud, vi ville gi dem 20 dager. Det er nok til å vise en holdningsendring. Etter forhandlinger i Sikkerhetsrådet gikk vi med på 60 dager. Det er Irak det nå kommer an på. Inspektørene skal ikke lete opp våpen, det er Irak som aktivt skal komme dem i møte og bevise påstanden om at de ikke har masseødeleggelsesvåpen, sa han.

Og for å gi det hele et enda sterkere preg av absurd teater understreket også president Bushs pressetalsmann, Ari Fleicher, i Washington det samme, at det er opp til Saddam Hussein å bevise at han ikke har slike våpen. Han la til:

- Vi vet, helt sikkert, at han har slike våpen.

Dramatisert ned

Etter møtet i Sikkerhetsrådet i går sa Hans Blix at det absolutt kan bli aktuelt med orienteringer også etter 27. januar.

- Det er helt opp til Sikkerhetsrådet, sa han.

Parallelt med dette siterte The Washington Post den amerikanske utenriksministeren Colin Powell på at denne datoen ikke nødvendigvis er en D-dag for en krigsbeslutning.

Hans Blix var ikke fornøyd med Iraks passive samarbeid med våpeninspektørene, og var heller ikke tilfreds med den store rapporten som ble lagt fram før jul. Hans melding til rådet var likevel at inspektørene ikke har funnet noe konkret bevis på at Irak har masseødeleggelsesvåpen.

USA-assistanse

Blix ba tidligere i prosessen om etterretningshjelp fra USA for å kunne avdekke Iraks våpenproduksjon. I går ble klart at USA er i ferd med å yte dette, men vil bare gi inspektørene etterretningsopplysninger de kan klare å utnytte.

- Vi åpner ikke alle dører, sier utenriksminister Colin Powell.

Det er nå mindre enn tre uker til Blix skal avlegge sin formelle rapport til sikkerhetsrådet, den 27. januar. USA forventer at Irak yter inspektørene aktiv bistand.

KLARE: Amerikanske spesialtropper under trening ved leiren nær Kandahar i Afghanistan i går. Nå venter de bare på klarsignal for å angripe Saddam.