Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriger-prinsessen

Condoleezza Rice (50) er den første svarte kvinne som blir utenriksminister i USA. Hun er George W. Bushs nære og fortrolige medarbeider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): -  Jeg er beæret over at Condoleezza Rice har sagt ja til å tjenestegjøre i min regjering, sa George W. Bush, da han i går kveld offentliggjorde at den 50 år gamle afroamerikanske kvinnen var hans valg som ny utenriksminister i USA etter Colin Powell.

Bush roste Rice opp i skyene og la på ingen måte skjul på at han beundrer henne.

-  Jeg har de siste fire åra vært avhengig av hennes råd, dratt fordel av hennes store erfaring og satt pris på hennes fornuftige og stødige vurderingsevne, sier Bush.

Knalltøff

I USA beskrives Condoleezza Rice som den vakre og høyest begavede jenta fra sørstatene. Hun ville bli konsertpianist, men Korbel overtalte henne til å studere internasjonal politikk.

Rice har klart å bli svært populær i USA, til tross for at hun blir regnet for å være upersonlig og svært tøff. Utnevnelsen av henne er langt skritt til høyre.

Condoleezza Rice er blitt omtalt som både krigerprinsesse og stålkvinne. Hun var en av de ivrigste pådriverne for å invadere Irak i 2003.

Den 50 år gamle kvinnen fra Alabama er George W. Bushs fortrolige. Hun tjenestegjorde under hans far, og var en selvskreven kandidat til posten som nasjonal sikkerhetspolitisk rådgiver da Bush jr. kom til makten i 2001.

Fortrolig

Ikke siden Henry Kissinger, Nixons mektige utenriksminister tidlig på 1970-tallet, har en utenriksminister kommet fra stillingen som sikkerhetspolitisk rådgiver i Det hvite hus.

Condoleezza Rice blir sammen med norskættede Karl Rove ansett å være den som har størst politisk innflytelse over Bush.

De kjenner hverandre også svært godt privat. Condoleezza Rice har feriert sammen med familien Bush.

Presidenten og hans nye utenriksminister er politisk helt på linje, og begge mener at det er riktig å bruke amerikansk militærmakt for å forandre verden.

Det er ventet at Rice vil «rydde opp» og kvitte seg med en rekke medarbeidere som har stått forgjengeren Colin Powell nær i utenriksdepartementet.

Bondevik spent

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier til NTB at utenriksminister Colin Powell vil bli et savn når han forlater det amerikanske utenriksdepartementet.

Bondevik er spent på hva utenriksministerskiftet vil bety, men regner ikke med store endringer i amerikansk utenrikspolitikk.

-  Skiftet er trolig et uttrykk for at Det hvite hus og Utenriksdepartementet vil jobbe tett sammen. Det skal bli spennende å se om vi får et annen politikk, men som utøvende politikk tror jeg også Condoleezza Rice vil legge stor vekt på samarbeid, sier statsministeren som er i New York i forbindelse med sesjonen i FN.

MEKTIG KVINNE: President George W. Bush utnevnte Condoleezza Rice til ny utenriksminister i går. Nå blir hun en av verdens mektigste kvinner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media