- Krigeren Arafat er i kjempeform

Det er vanskelig å tro at Israel truer med å drepe Yassir Arafat. I hvert fall når du ser den pressede palestinske presidenten. Han er mer konsentrert og klar enn på lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arafat er i bedre form nå enn jeg har sett ham tidligere, sier Thorbjørn Jagland etter møtet med Arafat i hans kontorbygning, muqata'en, i Ramallah i går. For den aldrende palestinske lederen er tilbake i søkelyset igjen. Der han elsker å være.

- Best i krig

Arafat struttet av energi for nærmere to uker siden: Da Israels sikkerhetskabinettet vedtok å utvise ham. Før vedtaket satt presidenten isolert, bitter og sint i muqata'en. Færre og færre internasjonale ledere kom på besøk. Antallet telefonsamtaler gikk kraftig ned, noe som var vanskelig å takle for palestinernes symbol nummer en, Arafat.

- Det er skremmende å se hvordan Arafat kvikner til hver gang han er i livsfare. Han er en soldat som er best i krig. I fredelige tider er ikke Arafat fullt så flink. Da er han mer skjelvende og uoppmerksom, mener flere kilder Dagbladet har snakket med.

Ironisk nok var Israels plan med utvisningsvedtaket å bli kvitt «fredshinderet» Arafat. I stedet har Israel ført Arafat tilbake på verdensscenen.

- Følger hver bevegelse

Utenfor Arafats kontor var det i går et 50-tall journalister og fotografer. Bare nyhetsbyrået AP har fire fotografer på plass i Ramallah hele døgnet, slik at de garantert får med seg hver bevegelse Arafat gjør.

- For to uker siden var det knapt noen mennesker utenfor muqata'en. Nå er det flere delegasjoner der hver dag, sier AP-fotografen Nasser Nasser.

Etter møtet med Jagland og hans delegasjon fra Sosialistinternasjonalens Midtøsten-komité (SIMEC), møtte Arafat de mange oppmøtte journalistene. Mens han tidligere ville ha svart på et eller to spørsmål, hadde han god tid i går. Her sa han at han ikke er redd for å dø til tross for israelske draps- og utvisningstrusler.

- Ikke redd døden

- Det viktigste er ikke mitt liv. Det viktigste er livene til våre barn, våre unge, våre kvinner. Til vårt folk som står ansikt til ansikt med døden hver dag, sier Arafat.

Både Israel og USA har erklært Arafat som et hinder til fred. Det har høstet protester verden over.

- Det går ikke an å få i stand en fredsavtale med et folk som har sin folkevalgte president i fengsel. Jeg skjønner ikke noe av det. Jo mer isolert Arafat er, jo større betydning får han, sier Jagland, som leder Sosialistinternasjonalens Midtøsten-komité (SIMEC).

- Enkel psykologi

I det såkalte veikartet var målet å overføre en del av Arafats makt til en statsminister. Abu Mazen forsøkte seg, men feilet.

- Det er enkel psykologi. Det går ikke an å skape inntrykk av at utlandet bestemmer hvem statsministeren skal være. Norge må være klare på dette overfor Israel og USA, sier Jagland.

IMPONERT: Thorbjørn Jagland møtte Yassir Arafat i går og ble imponert over den palestinske presidentens energi og kampmot. - Jo mer isolert Arafat er, jo større betydning får han, sier Thorbjørn Jagland.