Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kriget på falskt grunnlag

Lederen for FNs våpeninspektører, svenske Hans Blix, går knallhardt ut mot Bush-administrasjonens kampanje før krigen mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skal Hans Blix tale til FNs Sikkerhetsråd og vil sannsynligvis ta til orde for at våpeninspektørene får gjenoppta arbeidet i Irak. Inspektørene evakuerte landet rett før krigen mot Saddam Hussein brøt ut 20. mars.

Det er også ventet at Blix vil møte kraftig motstand fra amerikansk hold. Fronten mellom Blix og den amerikanske administrasjonen er ifølge den seriøse britiske avisa The Times iskaldt.

Skittent spill

I et intervju med BBC går Blix knallhardt ut mot det han opplever som en amerikanske svertekampanje mot våpeninspektørene i forkant av krigen mot Irak. Blix påstår også at amerikanerne bygget saken mot Saddam Hussein på usikre etterretningsopplysninger.

Han hevder USA bevisst lekket historier om irakiske militære droner og klasebomber for å rettferdiggjøre militær intervensjon.

- På det tidspunktet var USA veldig ivrige på å svinge stemmene i Sikkerhetsrådet over på sin side, og de følte at opplysninger om disse tingene ville styrke deres sak, sier Blix til BBC.

- Ved å lekke disse opplysningene forsøkte de å diskreditere oss og sa at vi hadde underslått opplysningene. Det var ikke riktig, og jeg var ganske misfornøyd med det, sier Blix.

- Men du vet, det er et røft og tøft spill, og jeg tror ikke vi følte oss fortapt av den grunn.

Rene forfalskninger

Blix mener mye av det amerikanerne hevdet både før og under krigen ble brukt for alt det var verdt, på tross av at amerikanerne måtte ha visst at mange av opplysningene ikke var sanne.

- Vi har hørt om den påståtte kontrakten mellom Irak og Niger om import av 500 tonn uran. Når IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået) fikk se kontrakten hadde de ingen problemer med å finne ut at den var falsk. Den var forfalsket på en simpel måte.

- Jeg mener dette er veldig alvorlig. Hvem ville forfalsket en sånn kontrakt? Og er det ikke alvorlig at etterretningstjenestene som har alle mulige tekniske hjelpemidler til sin disposisjon ikke oppdaget at kontrakten var forfalsket, spør Blix i intervjuet som ble kringkastet på BBC i morges.

Hele intervjuet med Blix skal vises i en dokumentar på BBC2 førstkommende lørdag.

REFSER USA: Lederen for FNs våpeninspektører Hans Blix mener amerikanerne bevisst svartet inspektørene og anla krigen mot Irak på sviktende grunnlag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media