Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigsbarna fikk nei

Krigsbarna som ville saksøke staten for mobbing og overgrep, får ikke gå til sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Byrett avviste i dag krigsbarnas krav om å få føre erstatningssak mot staten, melder NTB.

Anne-Marie Grube (57) hadde ennå ikke hørt dommen da Dagbladet.no ringte henne.

- Jeg er ikke overrasket. Kan vel ikke si noe annet enn at Norge ikke er særlig flinke til å ordne opp. Jeg har ikke pratet med noen, og vet ennå ikke hva vi kommer til å gjøre, men det blir vel en ny runde i retten, sier Grube.

- Jeg hadde ikke gjort meg opp noen forhåpninger. Statsministeren sa i sin tale at han lovet å ta et oppgjør med krigsbarna, men de holder jo aldri det de lover. De gjør ikke det.

Rettssaken startet for 14 dager siden i Oslo byrett. De sju «krigsbarna» gikk til erstatningssak mot staten fordi de mener å ha blitt utsatt for sammenhengende krenkelser fra 8. mai 1945 og frem til i dag. Saksøkerne mener saken omfattes av Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK), og satte fram et krav om en erstatning på opptil 2 millioner kroner hver. Staten, ved Sosialdepartementet, på sin side mener krigsbarnas krav er foreldet etter norsk rett.

- Staten er ansvarlig for krenkelser mot mine klienter, også fordi den sviktet i å sikre krigsbarnas rettigheter. Overgrepene har pågått hver dag fra 8. mai 1945, hver eneste dag siden, og de pågår fortsatt, sa krigsbarnas advokat Randi Hagen Spydevold.

Hele Norges coronakart