Krigsbarna positive til granskingskommisjon

LSD-eksperimenter med krigsbarn og psykiatriske pasienter i Norge etter krigen, skal studeres av en regjeringsoppnevnt granskingskommisjon. Lederen for Krigsbarnforbundet Lebensborn jubler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sosialminister Guri Ingebrigtsen sa i Berlin onsdag på en konferanse om krigsbarn at en granskingskommisjon skal gjennomgå påstandene om medisinske eksperimenter.

- Vi skal gjennomgå beskyldningene som foreligger om at krigsbarn og psykiatriske pasienter har vært brukt i eksperimentelt øyemed - til å se på effekten av LSD - og at noen også visstnok skal ha dødd i forbindelse med eksperimentene, sier Guri Ingebrigtsen til NRK.

Omfattende oppgave

Informasjonssjef Jostein Soldal i Sosial- og helsedepartementet sier til NTB at det vil bli en omfattende oppgave å sette seg inn i eksperimentene som ble utført på krigsbarn, psykiatriske pasienter og tatere.

- Det er til dels vanskelig tilgjengelig materiale å sette seg inn i, og det kan omfatte flere departementer, blant annet Forsvarsdepartementet, sier Soldal.

Han forteller at regjeringen forrige uke bestemte seg for å gjennomføre en gransking av påstandene om eksperimenter foretatt uten samtykke fra den enkelte utsatte. Påstandene som skal granskes, dreier seg om forsøk i Norge i perioden 1950-1975.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer