Krigsbarna positive til granskingskommisjon

LSD-eksperimenter med krigsbarn og psykiatriske pasienter i Norge etter krigen, skal studeres av en regjeringsoppnevnt granskingskommisjon. Lederen for Krigsbarnforbundet Lebensborn jubler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialminister Guri Ingebrigtsen sa i Berlin onsdag på en konferanse om krigsbarn at en granskingskommisjon skal gjennomgå påstandene om medisinske eksperimenter.

- Vi skal gjennomgå beskyldningene som foreligger om at krigsbarn og psykiatriske pasienter har vært brukt i eksperimentelt øyemed - til å se på effekten av LSD - og at noen også visstnok skal ha dødd i forbindelse med eksperimentene, sier Guri Ingebrigtsen til NRK.

Omfattende oppgave

Informasjonssjef Jostein Soldal i Sosial- og helsedepartementet sier til NTB at det vil bli en omfattende oppgave å sette seg inn i eksperimentene som ble utført på krigsbarn, psykiatriske pasienter og tatere.

- Det er til dels vanskelig tilgjengelig materiale å sette seg inn i, og det kan omfatte flere departementer, blant annet Forsvarsdepartementet, sier Soldal.

Han forteller at regjeringen forrige uke bestemte seg for å gjennomføre en gransking av påstandene om eksperimenter foretatt uten samtykke fra den enkelte utsatte. Påstandene som skal granskes, dreier seg om forsøk i Norge i perioden 1950-1975.

- De kommende medlemmene av kommisjonen må selv vurdere hvor mye tid arbeidet kommer til å ta, sier Soldal til NTB.

- Endelig!

Leder Tor Brandacher i Lebensborn sier til NTB fra Berlin at han stiller seg svært positiv til oppnevning av en granskingskommisjon.

- Guri Ingebrigtsen er den første sosialministeren som forstår hva dette handler om, sier Brandacher. Han mener at krigsbarna i altfor lang tid er blitt avspist med medlidenhet fra politikere.

- Man kan også bli lei av medlidenhet, for det er sannheten vi har bruk for, sier Brandacher.

Når erstatningssakene for krigsbarna kommer opp for retten i slutten av oktober, må spørsmålet om foreldelse avklares. Ifølge Tor Brandacher må foreldelsesfristen for sakene gjelde fra 1986, det året arkivene om krigsbarna ble åpnet. Dette spørsmålet er ikke klarlagt av departementet, og må avgjøres av retten, ifølge Krigsbarnforbundet Lebensborn.

(NTB)