Krigsbarnas skjebne fram i lyset

Erstatningssaken som sju krigsbarn har reist mot staten, og som kommer opp i Oslo i høst, gir ingen god norgesreklame. Det gir heller ikke et seminar om de norske krigsbarnas skjebne i Berlin 4. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Til sammen har 170 krigsbarn sluttet seg til erstatningssaken som er berammet til 27. oktober. Krigsbarnas advokat Randi Hagen Spydevold vil dokumentere at ti krigsbarn ble brukt som forsøkskaniner for å prøve ut virkningene av LSD og meskalin i 1950- og 1960-åra.

Tre eller fire av krigsbarna skal ha dødd under forsøkene, som var et samarbeid mellom Farmakologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Hærens våpentekniske korps og CIA.

Det vil også bli vist hvordan det eksisterte planer i Sosialdepartementet etter krigen om å sende barn av norske mødre og tyske soldater til Australia.

Willy Brandt-pris


Under overrekkelsen av Willy Brandt-prisen i det historiske Schöneberg Rådhus 4. juli skal skjebnen til barn av norske mødre og tyske soldater markeres - blant annet med en fotoutstilling.

Fotografen bak portretter av tyskerunger er Einar Bangsund (58), selv sønn av norsk mor og tysk soldatfar.

Utstillingen skyldes ikke en innsats fra norsk hold, men et initiativ fra den tyske sosialdemokratiske veteranen Egon Bahr.

- Jeg er blitt rørt av Bangsunds personlige historie og hans bilder av andre krigsbarn. Jeg møtte ham ved en tilfeldighet og hørte ham fortelle om sitt eget liv, sier Bahr til Dagbladet.

Høyre hånd

I mange år var Bahr Brandts høyre hånd og arkitekt for den nye østpolitikken. Bahr er et av tre styremedlemmer i Willy Brandt-stiftelsen, som deler ut den årlige prisen til tyskere og nordmenn som har gjort en spesiell innsats for å fremme forståelsen mellom de to landene. Thorvald Stoltenberg er formann i stiftelsens styre.

Pinlig


Etter det Dagbladet erfarer, var Bahr innstilt på å foreslå krigsbarna til årets pris. Der ville han ikke fått norsk støtte. Ett argument er at det ville vært vanskelig å gi prisen til en gruppe som er delt i tre organisasjoner som til dels har ligget i strid med hverandre.

Men bak ligger frykten fra norsk hold for at en slik tildeling ville oppfattes som pinlig foran den forestående rettssaken.

Slik kom styret fram til vedtaket om å arrangere utstillingen av Bangsunds bilder og et stort seminar om krigsbarnas situasjon med norske og tyske eksperter og representanter når utenriksminister Thorbjørn Jagland og Tysklands innenriksminister Otto Schily deler ut Brandt-prisen.

Arisk avl


- Jeg er glad for at denne utstillingen blir holdt. Den er helt i Brandts ånd, om toleranse og forsoning. Det handler om ei gruppe barn med en historie som er dobbelt tragisk og vond. Tyskerungene ble slett behandlet i Norge etter krigen. Nazistenes Lebensborn-program, med hensikt å avle såkalt ariske overmennesker ved at tyske soldater og offiserer var sammen med for eksempel norske kvinner, var et uhyrlig rasistisk prosjekt, sier Bahr.

Ikke bare tyske, men også britiske journalister vil ventelig komme til Oslo for å dekke rettssaken.