MILITÆRDELFIN: Biolog Sergej Antonov fester en føler på snuten til den da ni år gamle delfinen Diana, i et treningsprogram i regi av det ukrainske forsvaret. Bildet til høyre viser en amerikansk militærdelfin. Foto: NTB Scanpix
MILITÆRDELFIN: Biolog Sergej Antonov fester en føler på snuten til den da ni år gamle delfinen Diana, i et treningsprogram i regi av det ukrainske forsvaret. Bildet til høyre viser en amerikansk militærdelfin. Foto: NTB ScanpixVis mer

Krigsdelfiner skifter side og går i russisk tjeneste

De ukrainske kamp-delfinene skifter flagg, og skal nå i russisk krigs-tjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ukrainske soldatene fra Krim som vil det sendes nå hjem til Ukraina med tog etter at de i forrige uke fikk ordre fra Kiev om å gi etter for det russiske presset, og la seg avvæpne.

Men med krigs-delfinene i det ukrainske forsvaret er det ennerledes.

Øker effektiviteten De vil fortsatt være mobilisert og klare til tjeneste. Men i motsetning til soldatene så er krigs-delfinene så verdifulle at de vil bli tatt over av Russland. Det sier en ansatt ved treningssenteret for delfinene til det russiske telegrambyrået RIA Novosti i Sevastopol.

- Oceanariumets ingeniører utvikler nye instrumenter og nytt utstyr for å øke den operasjonelle effektiviteten til delfinene under vann, sier en ansatt, som ifølge nyhetsbyrået velger å uttale seg anonymt.

Den ansatte sier at delfinene nå har veldig utdatert ukrainsk utstyr.

Kriger-delfinene var i sin tid en del av det sovjetiske forsvaret. Enheten ble opprettet på 1960-tallet, og ble trenet opp til å patruljere åpent hav, og til å angripe eller feste bøyer til objekter av militær interesse, som miner på havbunnen, eller fientlige dykkere i det som var sovjetisk farvann. Vanlige overvåkingssystemer har problemer med å oppdage små objekter i havner, der det normalt er mye aktivitet under vann.

Putin - definenes redningsmann - Våre eksperter har utviklet nytt utstyr, som viser objekter som oppdages av delfinene under vann, og gir et signal til en monitor, sier den ansatte ved anlegget. Den ansatte understreker at den militære delfin-styrkenen vil bli forsterket med godt trente sjøløver.

Den ukrainske delfin-enheten skulle legges ned i april på grunn av manglende finansiering. Det betyr at etter den russiske annekteringen av Krim i forrige måned så er den russiske presidenten Vladimir Putin også krigs-delfinenes redningsmann.

Ukraina - og nå Russland - er ikke alene om å ha kamp-delfiner. Også den amerikanske marinen har det, i San Diego ved den amerikanske stillehavskysten.