Krigsdiamanten

Hun kaller seg oberst «Black Diamond», er ung, hatsk og en av Liberias mest fryktede opprørssoldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN 22 ÅR GAMLE

kvinnen som leder kvinnetroppen Women's Artillery Commandos (WAC), var avgjørende for opprørsgruppa Lurds erobring av Monrovia i sommer. Hun forbløffet verden med sin tropp av moteriktige kvinner i gatesmarte jeans og silketopper. De sinte kvinnene ble hengende igjen på netthinna som en uvirkelig amerikansk voldsfilm. Virkeligheten er langt verre.

LIBERIA HAR LEVD

med en av Afrikas verste borgerkriger i 14 år. Da Charles Taylor ble såkalt demokratisk valgt til president i 1997 hadde han i mange år ledet ei opprørsgruppe. Både i tida som opprørsleder og som president har Taylor spekulert i ustabilitet i både Sierra Leone, Guinea og Elfenbeinskysten.

Taylors fall i sommer har gitt et ørlite håp om mer stabilitet i Vest-Afrika, men det står og faller med at personer som Black Diamond får et nytt liv. I likhet med millioner afrikanske kvinner er hun voldtatt av rusa soldater. Det skjedde i 1999, og det var ei gruppe av Charles Taylors regjeringssoldater som voldtok jenta etter tur.

- JEG BESTEMTE MEG

for å slåss mot mannen som lot det skje. Og det var Charles Taylor, sier Black Diamond i en rekke intervjuer. Der kommer det også fram at hun med kaldt blod har skutt soldater hun har sett voldta kvinner. Uansett om det er regjeringssoldater eller opprørsoldater. For opprørssoldatene i flere land enn Liberia er kjent for å kidnappe, voldta og holde unge jenter som slaver. Black Diamond og hennes AK47-kvinner har revet seg løs fra den rollen og blitt krigere. Det er det mest oppsiktsvekkende med Liberias Svarte Diamant som er beundret av både menn og kvinner.

- Kvinner er bedre krigere enn menn fordi vi har blitt utsatt for de verste overgrep, sier hun og føyer seg inn i rekken av fattige vestafrikanere som bare har våpen som alternativ til et liv uten for mye ydmykelser, vold og sult.

BLACK DIAMONDS

foreldre var flyktninger som så mange liberiere. De ble drept av Taylors soldater, som opererte i både Guinea og Elfenbeinskysten. Etter at hun slo seg sammen med opprørsgruppa Lurd, steg hun raskt i gradene på grunn av sitt mot, og Black Diamond sloss helt fremst i fronten inntil hun var åtte måneder på vei med sin datter Little Diamond, som nå er ti måneder.

Barnet er i Guinea, men ifølge intervjuer vil den unge krigeren ha barnet sitt tilbake til Liberia. Og kvinnen som sier hun liker bombekastere bedre enn AK47, har gitt klar beskjed om hva hun vil når freden er sikret.

- Taylor er borte. Nå vil jeg gå på skole. Lære meg noe, sier Black Diamond.

FRA KRIG TIL SKOLEBENKEN: 22 år gamle oberst Black Diamond (i rød topp) og noen av hennes medsoldater. Raseriet etter at hun ble voldtatt og mishandlet fikk henne til å gripe til våpen. Etter at president Taylor nå er fjernet, vil hun gå på skole i stedet for å krige.
VELUTRUSTET: Smarte klær, mobiltelefon og pistol har vært standardutrustningen til Black Diamond.