Krigserklæring fra Erdogan og innblanding fra EU

Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdogan bøyer ikke av og vil utbygge den omstridte Gezi-parken, demonstrantene kaller inn forsterkninger og EU blander seg åpenlyst inn.

UBØYELIG: Statsminister Recep Tayyip Erdogan tilbake sitt offisielle besøk i Tunisia. Han kan beklage «overdreven maktbruk», men han nekter å gi etter for demonstrantene i Tyrkia. Demonstrantene oppfatter hans uttalelser i utlandet som ei krigserklæring. Foto: AFP / Scanpix / OZAN KOSE
UBØYELIG: Statsminister Recep Tayyip Erdogan tilbake sitt offisielle besøk i Tunisia. Han kan beklage «overdreven maktbruk», men han nekter å gi etter for demonstrantene i Tyrkia. Demonstrantene oppfatter hans uttalelser i utlandet som ei krigserklæring. Foto: AFP / Scanpix / OZAN KOSEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramaet i Tyrkias største by, Istanbul, roer seg ikke ned, på tross av offisielle beklagelser over politiets voldsbruk. Under ei utenlandsreise sier Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdogan, i Tunisia i dag, torsdag, at planene for å utbygge Gezi-parken skal fortsette som planlagt, på tross av protestene.

Demonstrasjonen mot disse planene har utløst demonstrasjoner mot den autoritære lederstilen til statsministeren, som har spredt seg utover Tyrkia de siste dagene.

«Krigserklæring»
Demonstrantene i Istanbul hadde ventet seg et forsonende utspill fra Erdogan, fordi president Abdullah Gül og visestatsminister Bülent Arinc har forsøkt å roe ned gemyttene ved å beklage politiets vold mot demonstrantene.

Nå mobiliserer demonstrantene sine tilhengere, fordi de oppfatter dette som ei krigserklæring fra statsministeren. Istanbul og andre byer forbereder seg på nye demonstrasjoner, og muligens opptøyer med sammenstøt med politiet.

«Ekstremister»
Politiet brukte "overdreven styrke", medgikk Erdogan i Tunisia. Men han kalte samtidig noen demonstranter for "ekstremister, og han sa at sju utenlandske statsborgere er arrestert for medvirkning.

- Blant demonstrantene finnes det ekstremister, noen av dem innblandet i terrorisme, sa statsminister Erdogan i Tunisia til journalister.

På børsen i Istanbul var svaret raskt da statsministerens ord ble kjent. Aksjeverdiene falt med fem prosent umiddelbart.

«Lærdommer»
Samtidig blander EU ser inn i tyrkisk politikk mer enn vi har sett foreløpig, hvor man bare har uttrykt "dyp bekymring" for vold mot demonstranter. EU-kommissæren for utvidelse, Stefan Füle, kom i dag, torsdag, til Istanbul for en konferanse som heter "Gjennomtenking av globale utfordringer" og som dreier seg om forholdet mellom Tyrkia og EU i framtida. Tyrkia begynte i 2005 forhandlinger om medlemskap i EU.

Men Füle skal møte Taksim Solidaritetsplattform, som er demonstrantenes sammenslutning i Istanbul, opplyser hans kontor i EU-hovedstaden Brussel. Han vil drøfte "lærdommer fra hendelsene de siste dagene", heter det.

Den som skal åpne konferansen i Istanbul med en tale er ingen ringere enn statsminister Recep Tayyip Erdogan, som kommer dit fra Tunisia. Dette kan bli et veldig anstrengt møte mellom Tyrkia og EU.

Ønsker ro
EU ønsker ikke uro og politisk usikkerhet i Tyrkia nå. EU er åpenbart skuffet over hvor klønete og arrogant Erdogan har håndtert demonstrantene, som i utgangspunktet protesterer mot utbygging av en park i Istanbul. Og man har lenge ønsket mer reformvennlige og demokratiske toner fra Tyrkia.

Men EU vil ikke nøre opp under et politisk opprør med uante følger for Tyrkia.

Når kommissær Füle skal møte demonstrantene, et nokså overraskende steg, som innebærer åpenlys innblanding i tyrkisk politikk, skjer det naturligvis med full godkjenning fra med hele EU-kommisjonen, deriblant utenrikssjefen, Catherine Ashton, og i samforstand med EU-presidenten, Herman van Rompuy. Det har ikke skjedd uten grundige overveielser. Füle er kommissær for utvidelse og dermed ansvarlig for de vanskelige og langdryge forhandlingene om tyrkisk medlemskap.

Füle har nok derfor også med seg et budskap til demonstrantene fra EU. Og dette har han sikkert varslet Tyrkias regjering om på forhånd.

«Truende» kvitring
«Snakket om bekymringer og krav fra tyrkiske frivillige organisasjoner, deriblant aktivistene på Taksim, om å la deres stemme bli hørt. Demokrati innebærer å lytte til alle deler av samfunnet», kvitret EU-kommissær Füle i kveld.

Denne meldinga oppfanget man nok ved statsministerens kontor også. Statsminister Erdogan har tidligere kalt de sosiale mediene, som det mikro-bloggende mediet Twitter for en «trussel» mot samfunnet som sprer «løgner». Nå er det EU-kommisjonen som bruker nettopp Twitter for å kringkaste et møte med Erdogans motstandere. Og budskapet - «Demokrati innebærer å lytte til alle deler av samfunnet» - kan ikke ha gått hus forbi.