TEGNER OG FORKLARER: Virkelighetens Kim instruerer, og hans offiserer tar notater.  EPA/Rodong Sinmun Scanpix
TEGNER OG FORKLARER: Virkelighetens Kim instruerer, og hans offiserer tar notater. EPA/Rodong Sinmun ScanpixVis mer

«Krigserklæring» hvis ikke USA stanser Kim-film

En film om journalister som skal drepe Kim setter sinnene i kok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea vil svare «resolutt og nådeløst» mot USA hvis ikke filmen Intervjuet stanses, sier en talsmann for nord-koreansk UD, ifølge The Guardian. Den amerikanske filmen handler om et attantat mot en - i filmen - kjederøykende og småfeit Kim Jong Un. Portrettet som tegnes kan neppe karakteriseres som fordelaktig.

Personlig smak Det er to TV-journalister som har fått en intervjuavtale med den i virkeligheten eksentriske diktatoren Kim, som i filmen rekrutteres av en CIA-agent til å ta livet av den nord-koreanske lederen. Komedien, som regiseres av Evan Goldberg, omtales av nord-koreansk UD som en krigserklæring. Filmen har etter planen premiære 14. oktober. Den beskrives av den ikke-identifiserte kilden i nord-koreansk UD som ikke noe mindre enn «hodeløst amerikansk provoserende galskap».

Det er ikke uvanlig at nord-koreanske myndigheter bruker sterkt språk om landets mange fiender. Å vise filmen vil blant annet skape «en flamme av hat og sinne» blant nord koreanere, slås det fast. Både Kim Jong Un og hans far, Kim Jong Il, har styrt Nord-Korea etter personlig smak og innfall. Det er grunn til å tro at Kim Jong Un personlig er involvert i det som åpenbart oppfattes som et personlig angrep på den nord-koreanske lederen.

Sterke karakteristikker - Det å lage og vise en slik film er et angrep på vårt øverste lederskap. Det er en anvavarsløs handling av terror og krig, og umulig å tolerere, heter det i erklæringen offentliggjort på det offisielle nyhetsbyrået KCNA.

Det spares heller ikke på karakteristikkene i filmen Intervjuet. CIA-agenten som rekrutterer de to TV-journalistene til å ta livet av Kim blir fortalt at Nord-Korea er verdens farligste land. Han forteller også journalistene om de tre generasjoner Kim som har styrt Nord-Korea med jernhånd i dette spesielle private-eide kommunistiske dynastiet.

- Kim Jong Uns folk forteller alt han sier til dem, blant annet at han kan snakke med delfiner, og at han verken urinerer eller har avføring, sier CIA-agenten til TV-journalistene i filmen.

Slikt blir det diplomatiske bråk av i Nord-Korea.