Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigserklæring ryster verden

Israel står på kanten av full krig etter at Ariel Sharon i kveld nærmest bannlyste Arafat og ga ham skylda for all palestinsk vold. Jagerfly og kamphelikoptre angrep i kveld Vestbredden og Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel inn på Gaza-flyplass og i Ramallah

Oljeprisen opp etter Israels angrep

- Vi skal knuse terroristene. De forsøker å kaste oss ut av Israel, og de er ansvarlige for sin egen undergang, raser statsminister Ariel Sharon.

På en pressekonferanse i kveld understreket han at Arafat er personlig ansvarlig for all terrorisme utført av palestinere. Den israelske regjeringen skal avgjøre om de anser de palestinske selvstyre-myndighetene som en fiende som de ønsker å eliminere.

Uansett utelukker de nye fredsforhandlinger før all terrorisme er utslettet. Sharon lover en lang og hard krig som de skal vinne.

I en offisiell uttalelse gjentar Det hvite hus at Israel har rett til å forsvare seg mot selvmords-angrepene vi så i helga. En anonym kilde i Bush-administrasjonen innrømmer overfor CNN at de ble tatt på senga over Sharons totalt uforsonlige linje.

Amerikanerne var orientert om oppgjøret på forhånd, men visste ikke at Sharon nærmest skulle erklære krig mot Arafat og de palestinske selvstyre-myndighetene. Statsministeren brukte ordrett flere av formuleringene som Bush har benyttet for å forsvare sin kamp mot terrorisme.

- Ariel Sharon ga ikke noe bidrag som kunne bedre situasjonen i sin tale. Det er riktig å plassere ansvaret for å stoppe volden på PLO-lederen, men israelerne har også et ansvar for på hindre ytterligere voldsutøvelse, sier statssekretær Vidar Helgesen i Utenriksdepartementet.

Han synes det ser mørkt ut for Midtøsten, men håper Yassir Arafat klarer å kontrollere de palestinske terroristene.

- Det nærmer seg sannhetens øyeblikk for Arafat. Han har ikke gjort nok for å temme volden. Jeg tror hans tid snart kan være ute, sier Helgesen til NTB.

Tidligere statsminister Kåre Willoch mener Israel går for langt i sine hevnaksjoner, og gir Sharon hovedskylden for volden.

- Han ønsker åpenbart å fortsette okkupasjonen. Før han er villig til å avslutte den, vil ulykkene fortsette, sier Willoch til TV 2.

Ariel Sharon kom i dag hjem i dag fra USA-besøket hvor han møtte president George W. Bush. Nå skal israelerne gå til kamp mot terrorismen etter amerikansk mønster.

- Arafat har valgt terrorismens vei ved å myrde uskyldige. Verden ser nå den ekte Arafat. Jeg misunner amerikanerne måten de står skulder til skulder i kampen mot terrorismen. Nå skal Israel handle slik den modige Bush har gjort, fastslår Sharon.

Palestinerne reagerer med forferdelse på Sharons knallharde ord. Den palestinske sjefsforhandleren Saeb Erekat tolker det som en krigserklæring.

- Sharon begår sin livs tabbe ved å velge denne mørkets vei. Fra nå av kan alt gå i vasken, og vi står foran ytterligere opptrapping av volden, sier Erekat til CNN.

Israels moderate forsvarsminister Binyamin Ben Eliezer var raskt ute med å forsøke å slokke brannen etter Sharons tale. Sammen med utenriksminister Shimon Peres ønsker han å beholde Yassir Arafat som forhandlingspartner.

- Israel har ikke som mål å ødelegge den palestinske selvstyre-myndigheten, forsikrer Ben Eliezer.

Sharons tale kom like etter at israelske F-16-fly angrep Jenin helt nord på Vestbredden. En politistasjon i sentrum ble helt ødelagt av rakettene som ble avfyrt fra jagerflyene. Ifølge palestinske kilder omkom ingen i angrepet fordi stasjonen allerede var evakuert da jagerflyene slo til.

I ettermiddag ble det første hevnangrepet rettet mot Gaza. Nyhetsbyrået AP melder at ti skadde er fraktet til sykehus etter rakettangrepene. Like før solnedgang raste åtte israelske kamphelikoptre gjennom luftrommet over Gaza hvor den palestinske selvstyremyndigheten har sete. Da de hadde forlatt byen en time seinere, veltet tjukk røyk og flammer ut fra området hvor Yassir Arafat har sitt hovedkvarter.

To av presidentens helikoptre ble truffet og totalsmadret på helikopter-landingsplassen utenfor kontorbygningene. Det tredje helikopteret som sto i hangaren, har fått store skader. Ingen av dem kan brukes, opplyser en palestinsk talsmann. Den sorte røyken som lå over nabolaget kom hovedsakelig fra drivstoff-tankene under jorda som sto i flammer.

Flere bygninger sto i brann i samme område - blant annet bygninger som tilhører presidentens sikkerhetsstyrker og andre palestinske styrker. President Arafat var i Ramallah i Vestbredden da angrepet fant sted.

En israelsk talsmann understreker overfor CNN at de ikke rammet Arafats hjem eller kontor direkte, og at han bør ta angrepet som en sterk oppfordring om å ta hånd om terroristene i egne rekker. Palestinerne reagerte på helgas terror ved å arrestere 110 medlemmer av Hamas og Islamsk hellig krig, men det var ikke nok til å blidgjøre israelerne.

- Det var et angrep på helikoptre som Arafat ikke bruker, men de var symboler på hans mobilitet og frihet, sier den israelske generalen Ron Kitrey.

Det er fjorten måneder siden den daværende opposisjons-politikeren Ariel Sharon provoserte fram nye uroligheter i Midtøsten ved å besøke Tempelhøyden. Siden da er over 230 israelere og 780 palestinere omkommet i sammenstøt. Det kuliminerte med to selvmords-aksjoner i helga i Jerusalem og Haifa. 28 omkom og rundt 200 ble skadd. Den militante palestinske bevegelsen Hamas og Islamsk hellig krig har tatt på seg ansvaret for aksjonene.

INGEN NÅDE FOR ARAFAT: Ariel Sharon fastslo i kveld at Yassir Arafat er ansvarlig for volden mot Israel.Foto. SCANPIX/EPA
SAMMEN MOT TERROR: President Bush og statsminister Sharon møttes i går før Sharon i all hast måtte vende tilbake til Israel for å reagere mot selvmords-angrepene.Foto: SCANPIX/AP
EN ADVARSEL: Israelerne ber Arafat ta ettermiddagens rakettangrep som en oppfordring til å stanse de palestinske terroristene.Foto: SCANPIX/AP
TERRORISTEN: Hamas delte i dag ut videoen hvor Maher Hbeisheh poserer med gevær. I går sprengte han en buss i Haifa med eksplosivene som var festet til kroppen.Foto. SCANPIX/REUTERS
SÅRET: Doktoren undersøker den palestinske gutten som ble skadd da hjemmet hans ble truffet under angrepet mot Arafats helikoptre i Gaza.Foto: SCANPIX/AP
VOLDSOMME FLAMMER: I tillegg til de brennende bygningene og helikoptrene, tok det fyr i drivstoff-tankene under jorda ved helikopter-landingsplassen i Gaza.Foto. SCANPIX/REUTERS
VIL HA FRED: Mens Ariel Sharon og hans statsråder i kveld planla nye hevnangrep, tente freds-demonstranter lys i Jerusalem.Foto. SCANPIX/AP
MANGE SKADDE: Flere sivile og politifolk skal være skadd i angrepene. Her blir en politimann hjulpet vekk fra åstedet i Gaza.Foto. SCANPIX/REUTERS
ARAFATS HOVEDKVARTER: Flere raketter slo ned i området rundt Gaza-hovedkvarteret til den palestinske presidenten.Foto: SCANPIX/REUTERS
UNGE OFRE: Ofre etter lørdagens bombeangrep i Jerusalem var 14 til 20 år gamle. Her gravlegges Moshe Dahan (20).Foto: SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!