- Krigserklæringen til Anonymous betyr ikke noe som helst

Universitetslektor tror IS vil være et vrient mål for bevegelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til i dag erklærte et påstått medlem av hackerbevegelsen Anonymous krig mot den fundamentalistiske organisasjonen IS.

Dette som et tilsvar på terrorangrepet i Paris fredag, en aksjon som hittil har krevd 129 menneskeliv.  

- Anonymous-representanter fra hele verden kommer til å jage dere. Vit at vi kommer til å finne dere, og vi slipper ikke taket, sies det i videoen som har blitt delt tusenvis av ganger av nettbrukere siden publiseringen.

- Glade i å komme i avisa Likevel er det ingen grunn til begeistring, mener universitetslektor Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo.  

Hannemyr påpeker at det ikke er første gang Anonymous har erklært krig mot IS og andre motstandere, og mener at IS neppe har mye å frykte fra menneskene bak maskene.  

- Jeg tror ikke at dette vil bety noe som helst i kampen mot IS. Anonymous er først og fremst mennesker som har en fetish for Guy Fawkes-masker. De er også veldig glade i å komme i avisa, noe de er veldig flinke på, sier Hannemyr til Dagbladet.  

Les også: Dagbladets intervju med norske Anonymous-medlemmer

- Vanskelig å skade IS Universitetslektoren viser til det mangfoldet av kanaler på internett som finnes i dag, og tror at IS sine planer vil være vanskelig å avdekke for Anonymous.

 HAR LITEN TRO PÅ ANONYMOUS:  IT-ekspert og universitetslektor Gisle Hannemyr har lite tro på at et Anonymous-angrep på IS vil ha noen betydning for organisasjonen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HAR LITEN TRO PÅ ANONYMOUS: IT-ekspert og universitetslektor Gisle Hannemyr har lite tro på at et Anonymous-angrep på IS vil ha noen betydning for organisasjonen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

I etterkant av terroraksjonen gikk den belgiske regjeringen ut og sa at den mulige bruken av Playstation 4 i planleggingen av terroren i Paris gjorde det vanskelig å dekryptere kommunikasjonen gjerningsmennene imellom, skriver Telegraph.

Hannemyr tror ikke at dette vil være noe lettere for Anonymous.

- Det er mange spillkonsoller og kanaler som kan brukes, noe som gjør at det er vanskelig å finne terroristene. Dette er også et av argumentene jeg har hatt mot innføring av Datalagringsdirektivet, der det er listet opp hvilke kanaler som overvåkes - en liste som igjen har ført til at terroristene bare unngår de kanalene det gjelder, sier Gisle Hannemyr.

Bommet på Ku-Klux-medlemmer Ifølge IT-forskeren er ikke Anonymous noen reell organisasjon, men heller en rekke individer med varierende ferdigheter innenfor hacking og beslektet aktivitet.

Dette har igjen betydd at angrepene fra Anonymous ofte har vært ukoordinerte og ineffektive, mener Hannemyr.

Han henviser til angrepet deres mot Ku-Klux Klan, der flere mennesker ble navngitt som medlemmer uten å være det, skriver The Guardian i en artikkel der Anonymous selv benekter å ha frigitt feil informasjon.

- Å navngi feil personer kan tyde på at kildene deres ikke var særlig gode. Når det gjelder IS så tror jeg at det er et mål som ikke egner seg spesielt godt for hacking, i og med at de ofte benytter lavteknologiske kanaler, og alternative kanaler som er vanskelig å ramme med de midlene som Anonymous har benyttet seg av tidligere, sier Hannemyr.

Tror ikke på Twitter-effekt En av de som har vært positive til mulighetene til Anonymous er Lars Konzack.

Til den danske kanalen TV2 har lektoren i informasjonsvitenskap ved Aalborg Universitet uttalt at Anonymous kan ramme IS på flere måter.

- De kan for eksempel overta Twitter-profiler, og de kan legge organisasjonens hjemmesider ned. På denne måten kan de begrense mulighetene deres til å påvirke ungdom, sier Lars Konzack til TV2.

Hannemyr tror ikke denne angrepsformen vil ryste IS nevneverdig.

- Dette er noe som fjortenåringer kan utføre, men å slå ut en hjemmeside eller Twitter-bruker til en IS-sympatisør vil neppe være noe stort slag mot IS, sier Gisle Hannemyr om måten Anonymous har overbelastet servere og nettsidet til mål ved hjelp av såkalte DDOS-angrep (Distributed Denial Of Service)