Krigsfange til topps i Kroatia

BERLIN (Dagbladet): Sosialdemokraten og eks-kommunisten Ivica Racan (55) kan takke en ukjent tysk fangevokter for at han er i live. Nå blir han Kroatias nye statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer etter valgskredet som styrtet avdøde president Franjo Tudjmans arvinger fra makta.

Racan kom til verden 24. februar 1944 i en tysk fangeleir i småbyen Ebersbach, på grensa til dagens Tsjekkia. Hans mor var fange i leiren.

Reddet livet

- En tysker, trolig en vokter i arbeidsleiren, befridde oss fra fangenskapet. Jeg vet ikke hvem han var, men han reddet våre liv, sier den påtroppende statsministeren. Det er stort sett alt Racan har fortalt om sin herkomst.

Rock-entusiasten med stålbrillene og skjegget hilses med gode ønsker fra hele den vestlige verden. Men det venter ham en tøff jobb når champagneglassene er satt bort. Racans seier er mer et uttrykk for befolkningens misnøye med Tudjman-regimet enn begeistring for opposisjonen.

Juristen og samfunnsviteren vil derfor trenge alle sine taktiske erfaringer, både fra den tida han var kroatisk kommunistleder og fra sine år i opposisjon, først overfor Slobodan Milosevic i Beograd og seinere i forhold Kroatias allmektige president Franjo Tudjman.

Tudjman etterlot seg et statsapparat, offiserskorps, massemedier og nedkjørte industribedrifter som er helt i hendene på hans familiemedlemmer og venner i partiet HDZ.

Kroatias politistyrke og hær er de største i Europa, målt i forhold til folketallet. Racan og hans sosialliberale partner, Drazen Budisa, må bare håpe at offiserene holder seg i ro.

Budisa er favoritt når 4,2 millioner kroater om tre uker skal velge ny president.

Innrømmer nederlag

- Jeg erkjenner nederlaget. Jeg kommer sterkere tilbake under presidentvalget, sier Kroatias avtroppende utenriksminister Mate Granic.

Etter at bare hver fjerde kroat stemte på HDZ under mandagens parlamentsvalg, levnes Granic små sjanser. Det største problemet for parhestene Racan og Budisa blir den bunnløse korrupsjonen som blomstret under Tudjman-regimet. Økonomisk er det vesle landet kjørt på felgen. Arbeidsløsheten er på over 20 prosent og utenlandsgjelden på over 80 milliarder kroner. Inntektene fra turismen ved Adriaterhavet er halvert i forhold til hva den var før krigen i 1991.

Blant Franjo Tudjmans gamle våpenbrødre blir valgnederlaget møtt med vantro. Treneren for det kroatiske fotballlandslaget, Miroslav Blazevic, var en av dem. Med rødskutte øyne sto han i HDZ-hovedkvarteret natt til i går:

- Vi ga befolkningen uavhengighet. Vi gjorde det med våpenmakt. Men hva har skjedd blant folk? Hvordan kunne de straffe oss på denne måten? Jeg tror jeg også trekker meg.

FEIRER: Ivica Racan (t.h.) åpner champagneflasken etter valgseieren, og Drazan Budisa (t.v.) kan bli Kroatias neste president.