UTMAGRET: Denne russiske krigsfangen levde, men bare så vidt, da den britiske krigsforbryterkommisjonen tok seg inn i fangeleiren i Troms i mai-juni 1945. Fotografen la et tørkle over mannens ansikt fordi han fryktet mannen ville omkomme av blitzen. Foto: Bjørn Winsnes
UTMAGRET: Denne russiske krigsfangen levde, men bare så vidt, da den britiske krigsforbryterkommisjonen tok seg inn i fangeleiren i Troms i mai-juni 1945. Fotografen la et tørkle over mannens ansikt fordi han fryktet mannen ville omkomme av blitzen. Foto: Bjørn WinsnesVis mer

Krigsfanger sultet til kannibalisme i Troms

- De så ut som skjeletter da jeg kom inn i leiren, forteller Bjørn (86) som den gangen var fotograf for den britiske krigsforbryterkommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire tilfeller av kannibalisme er avdekket i tyskdrevne krigsleirer mot slutten av andre verdenskrig. Trolig skjedde samtlige tilfeller i krigsleiren Mallnitz   nær finskegrensen i Troms, opplyser forsker og forfatter Michael Stokke ved Narviksenteret, en stiftelse for historieformidling, menneskerettigheter og fredsbygging.

Det var lørdagsmagasinet til avisen Nordlys som først fortalte om de groteske forholdene som russere levde under i fangeleirer i Troms.

Møtte fangene Bjørn Winsnes (86) fra Oslo var blant de aller første som tok seg inn i leirene i Troms etter krigen, og synet som møtte ham der har han vanskelig for å glemme.

- De overlevende så nærmest ut som skjeletter. Da jeg tok bilder av dem, slo jeg av blitzen fordi vi var redde for at et så sterkt lys kunne ta livet av dem. De var så skjøre, forteller Winsnes til Dagbladet.

Flere av disse fangene var trolig for utmattet og sløve til å forstå at freden var kommet.

DOKUMENTERTE KANNIBALISME: Fotograf Bjørn Winsnes tok bildene fra fangeleirene i Troms i mai-juni 1945. Den gang var han 20 år og helt nyutdannet fotograf. Han ble blant annet satt til å fotografere avspiste, døde kropper som viste tegn til kannibalisme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DOKUMENTERTE KANNIBALISME: Fotograf Bjørn Winsnes tok bildene fra fangeleirene i Troms i mai-juni 1945. Den gang var han 20 år og helt nyutdannet fotograf. Han ble blant annet satt til å fotografere avspiste, døde kropper som viste tegn til kannibalisme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- De var helt apatiske og reagerte ikke på at vi kom inn og tok bilder av dem, sier Winsnes.

De fangene som var friske nok til det, ble transportert med skip fra Tromsø og tilbake til Russland (Sovjetunionen), forteller Winsnes.

Nedspist lår Den gang var han bare 20 år og helt nyutdannet fotograf. Han ble hyret inn for å bidra da den britiske krigsforbryterkommisjonen i mai 1945 startet arbeidet med å avdekke krigsforbrytelser under andre verdenskrig. I den forbindelse ble overlevende, døende og døde fanger i Troms fotografert, lik gravd opp og obdusert.

- Jeg husker spesielt bildet jeg tok av det ene låret til en død russisk fange. Låret var helt nedspist fra kneet og opp. Det var bare bein igjen, sier Winsnes.

Dagbladet har fått se dette bildet, men har valgt ikke å publisere det.

SLIK BODDE DE: I slike hytter bodde de russiske fangene i krigsleire i Troms under andre verdenskrig. I en slik hytte kunne det bo 60 personer, ifølge forsker Michael Stokke. Foto: Bjørn Winsnes
SLIK BODDE DE: I slike hytter bodde de russiske fangene i krigsleire i Troms under andre verdenskrig. I en slik hytte kunne det bo 60 personer, ifølge forsker Michael Stokke. Foto: Bjørn Winsnes Vis mer

- Der og da forstod jeg ikke at det var andre fanger som hadde skåret av dette låret og spist kjøttet. Den informasjonen fikk jeg først i ettertid, sier Winsnes.

Han mislikte sterkt denne fotojobben, men tok bilde av det han fikk beskjed om og har ikke hatt problemer med inntrykkene i ettertid, ifølge ham selv.

Ukjent krigshistorie Det avspiste låret tilhørte en sovjetiske sanitetssoldat, opplyser forsker Michael Stokke. Han har gjennomgått store mengder materiale om krigsforbrytelser fra National Archives i London. Her har han funnet hittil lite kjente beretninger om krigsforbrytelser som skjedde på norsk jord like før freden kom.

- Da sanitetssoldaten døde, skar fangene kjøtt av soldatens lår, kokte det og spiste det, sier Stokke.

De tre fangene ble henrettet med skudd i magen da tyske fangevoktere oppdaget at de spiste menneskekjøtt, ifølge forskeren.

- Fikk halv rasjon Han har gravd fram flere historier fra fangeleirene i Troms som beskriver tilstander det nærmest er umulig å fatte i fredstid. Enkelte av historiene er for groteske til å gjengi.

OVERLEVDE: Denne russiske fangen var blant dem som såvidt overlevde tiden i fangeleir i Troms. Foto: Bjørn Winsnes
OVERLEVDE: Denne russiske fangen var blant dem som såvidt overlevde tiden i fangeleir i Troms. Foto: Bjørn Winsnes Vis mer

- I de to siste månedene av krigen fungerte dødsleiren Mallnitz som et oppsamlingssted for alle fanger som var syke eller for slitne til å jobbe. Disse fangene fikk bare halvparten av det som var vanlig å få i matrasjon, et kosthold det ikke var mulig å overleve på, sier Stokke.

Dette kan forklare at enkelte fanger ble så desperate at de begynte å spise menneskekjøtt, mener Stokke.

Spiste stein Han forteller at det blant annet ble funnet småstein i magene til døde, russiske fanger fra krigsleire i Troms.

- De spiste altså stein i et forsøk på å få en slags metthetsfølelse, sier Stokke.

- En fange skar opp lærstøvlene til en død medfange, tygget lenge på læret og svelget det. Han sa i ettertid at han overlevde takket være dette. Denne mannen var blant de befridde som ble fraktet tilbake til Sovjet etter krigen, forteller Stokke.

SOM SKJELETTER: Denne russiske fangen var blant de som overlevde fangeleir-opphold i Troms. - De så ut som skjeletter, sa fotografen. Foto: Bjørn Winsnes
SOM SKJELETTER: Denne russiske fangen var blant de som overlevde fangeleir-opphold i Troms. - De så ut som skjeletter, sa fotografen. Foto: Bjørn Winsnes Vis mer
SENGENE:  Fangene lagde selv sine sengene av bjørketrær og det de fant av tilgjengelig materiale. Her er sammenraste senger og en ovn som fangene hadde i midten av hytten hvor de sov i krigsleiren. Foto: Bjørn Winsnes
SENGENE: Fangene lagde selv sine sengene av bjørketrær og det de fant av tilgjengelig materiale. Her er sammenraste senger og en ovn som fangene hadde i midten av hytten hvor de sov i krigsleiren. Foto: Bjørn Winsnes Vis mer