Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigsfanger tvunget til sex

Avsløringene om at britiske soldater fra infanteristyrken Ørkenrottene har mishandlet og tvunget krigsfanger til seksuelle handlinger, vekker avsky.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Amnesty International krever gransking og spør hvor utbredt den slags overgrep har vært.

Saken ble oppdaget da menig Gary Bartlam (18) leverte inn en film til framkalling. Den 22 år gamle fotoassistenten Kelly Tilford framkalte den og ble sjokkert. Hun forteller at et bilde viser en naken soldat som heises opp av en gaffeltruck. Andre bilder viser nakne fanger som tvinges til å ha munnsex med soldater.

Etterforskning

- Jeg ble helt sjuk av å se disse bildene, og tilkalte politiet, sier Kelly Tilford til tabloidavisa The Sun, som først brakte historien.

Menig Bartlam er arrestert. Forsvarsdepartementet bekrefter at det er satt i gang full etterforskning.

- Vi kan ikke kommentere dette ytterligere, men hvis det er noe sant i påstandene så er Forsvarsdepartementet rystet. Vi tar behandlingen av krigsfanger svært alvorlig, sier Forsvarsdepartementets talskvinne.

Britene er sjokkert fordi de trodde at deres soldater opptrådte mer korrekt og mer humant overfor irakerne enn de amerikanske, men nå viser det seg at flere britiske offiserer og menige er under gransking for å ha mishandlet sivile og fanger.

Krigsforbrytelse

Oberst Tim Collins ble anmeldt av en amerikansk soldat som hevdet at obersten slo irakere med revolverkolben, skjøt etter beina deres og skjøt inn i bilhjulene deres, til tross for at de ikke truet britiske soldater.

Lesley Warner, som representerer Amnesty International, sier at hvis anklagene som er framsatt er riktige, er de brudd på Genève-konvensjonene, krigens folkerett. De må derfor etterforskes skikkelig og ikke feies under teppet.

Filmen av Ørkenrottenes handlinger etterforskes av sjefen for hærens spesielle etterforskningsavdeling, oberstløytnant Jeremy Green. Han har utvidet granskingen til hele bataljonen. En løytnant som ledet avdelingen der Gary Bartlam tjenestegjorde, blir avhørt, det samme blir en sersjant og tre korporaler. Militærpolitiet sier at det ikke fins noen unnskyldning for å mishandle krigsfanger. De ønsker å finne ut hvor mange som var innblandet, og straffe dem som var ansvarlige.

KRIGSFORBRYTELSER: Den britiske styrken Ørkenrottene inntok Basra i Sør-Irak. Nå anklages noen av soldatene for seksuelt misbruk av krigsfanger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media