Ekspert: - Konflikten mellom USA og Iran truer norsk fredsdiplomati

Krigsfare i Iran: - Norske militære kan dras inn veldig, veldig fort

Krisen kan gi Boris Johnson hans ilddåp som Storbritannias statsminister.

I SKUDDLINJEN: Hangarskipet USS Boxer har havnet i den verbale skuddlinjen mellom USAs president Donald Trump og Irans utenriksdepartement. Foto: Ahmed Jadallah / Reuters / NTB Scanpix
I SKUDDLINJEN: Hangarskipet USS Boxer har havnet i den verbale skuddlinjen mellom USAs president Donald Trump og Irans utenriksdepartement. Foto: Ahmed Jadallah / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Opptrappingen mellom USA og Iran bekymrer framstående Midtøsten-eksperter, som nå ser faren for en full krig rykke nærmere.

- Det er ganske sannsynlig at det kan bli en ganske omfattende regional konflikt ut av dette, og da kan Norges interesser bli berørt, sier professor Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til Dagbladet.

Nå forklarer han hvorfor han mener konflikten allerede er en lavintensitetskrig, og hvordan den kan skade - men på sett og vis også gagne - Norge.

Krise-oppbygging

Også seniorforsker Svein Melby er bekymret.

«(...) det kan skje ting som utløser direkte militær konfrontasjon mellom USA og Iran», skriver forskeren ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) til Dagbladet.

De siste døgnene har situasjonen tilspisset seg ytterligere, etter at de to landene i månedsvis har følt hverandre på tennene.

Torsdag hevdet USAs president Donald Trump å ha «ødelagt» en iransk drone, men ble møtt av løgnanklager av iranerne.

Påfølgende dag ble den svenskeide, britiskflaggede tankeren «Stena Impero» oppbrakt av Iran i Hormuzstredet. Dette anses som et svar på at britene for to uker siden tok en iransk tanker i arrest ved Gibraltar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer