Krigsfaren minsker i Kashmir

- Spenningen er dempet litt, sa USAs fredsutsending, viseutenriksminister Richard Armitage, etter et møte med den indiske statsministeren, Atal Behari Vajpayee, i Delhi i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag sa den frittalende diplomatiske veteranen Armitage at han hadde hatt «vidunderlige diskusjoner» med Pakistans president, Pervez Musharraf, i Islamabad.

Men Armitage og USA har ikke fått i stand noe diplomatisk gjennombrudd som fjerner faren for en krig.

Et møte mellom de to lands ledere eller forhandlinger er ikke avtalt. Og utenlandske observatører i Kashmir skal ikke ha vært drøftet i hans samtaler i Islamabad og Delhi.

Fortsatt kamper

Det står stadig samlet omtrent en million soldater på begge sida av kontrollinja, som i praksis utgjør grensa, mellom de to nabolandene i Kashmir. Kampene fortsatte mens Armitage møtte Musharraf og Vajpayee.

Pakistansk artilleri drepte tre mennesker og skadde 11 andre i en landsby på indisk side, ifølge indisk politi.

På pakistansk side ble fem sivile, to av dem barn, drept av indisk artilleri, ifølge pakistansk politi.

India har også satt i verk omfattende sikkerhetstiltak for jernbane, bruer, kanaler og demninger i Punjab, nær grensa til Pakistan, noe som likner forberedelser til krig.

På krigsfot

Hvis spenningene dempes kan det bety en utsettelse som vil gi fredsdiplomatiet pusterom. Monsunen kommer vanligvis tidlig i juli, og krigføring er nær utelukket i uværet. Et indisk angrep må da utsettes til i september- oktober.

Styrkene har på begge sider vært på krigsfot i seks måneder. Den militære overkommandoen i India har i årevis lagt planer for et angrep mot Pakistan. Men det er opp til landets regjering å gi de militære klarsignalet. Formålet er å sette en stopper for muslimske geriljabevegelser som angriper den indiske delen av Kashmir fra pakistansk side.

Indias utenriksminister, Jaswant Singh, sa i går at det «ikke er noe alternativ» til fred med Pakistan. Han la til at ifølge Armitage har Pakistans president innsett behovet for langsiktige tiltak mot militante som angriper over grensa.

Armitage roste Musharraf.

- President Musharraf har gjort det helt klart at han søker fred og ikke vil bli den som begynner en krig, sa Armitage etter sitt møtet med ham.

Indias regjering har standhaftig avvist dialog med Pakistan for å dempe spenningene før de har håndfaste bevis for at Pakistan stanser det inderne kaller terrorisme over grensa.

Observatører

USA, Russland og Storbritannia har foreslått å overvåke kontrollinja med utenlandske styrker. Men India mener deres egne styrkers overvåking er god nok. Dette nører opp under mistanken om at India helst vil ta en krig mot Pakistan for å gjøre en slutt på plagen.

I Washington, Moskva og europeiske hovedsteder frykter man en krig kan komme helt ut av kontroll og trappes opp til bruk av atomvåpen.

FORTSATT SPENT: Det står stadig samlet omtrent en million soldater på begge sider av kontrollinja, som i praksis utgjør grensa mellom de to nabolandene i omstridte Kashmir. Her fra indisk side fredag morgen.