«Krigsforbryter»

Rødts landsmøte barker sammen i spørsmålet om norsk våpenstøtte til Ukraina. Blant motstanderne er blant annet Nato-sjef Jens Stoltenberg omtalt i svært harde ordelag.

Partileder Bjørnar Moxnes taler under Rødts landsmøte i Stavanger 21. april. Video: Rødt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): - Ja til våpen bidrar til å forlenge en krig hvor arbeiderklassen dør på slagmarken.

Budskapet er allerede gjentatt flere ganger etter at Rødts landsmøte i Stavanger startet debatten om norsk våpenstøtte til Ukraina kort tid etter klokka 15.

Debatten ble flyttet fram etter at et hele 106 har meldt seg til debatten. Nå har samtlige halvannet minutt til å si sin mening.

Det benyttes til det fulle.

- Krigsforbryter

- Vi er de eneste som står igjen. Alle visste den 24. februar hva krig betyr. Det har ikke skjedd noen endring i det. Det er hvordan Nato og USA har bidratt til eksalering som har endret seg. Vi må vise at man kan jobbe politisk mot en krig uten våpen, at vi kan stå støtt i det, sier blant annet sentralstyremeldem Mariette Lobo.

- Rødt er i fare, sier én, og sikter til at partiet ikke må skifte mening om våpenstøtte.

- Vold avler vold, våpen avler våpen, sier flere andre.

- Det er krig mellom USA og Russland! tordnes også fra talerstolen.

En delegat går langt i å si at partiledelsen har forsøkt å legge press på sine medlemmer og kommenterer stortingsrepresentantenes snuoprasjon på denne måten:

UENIGE: Boye Ullmann (t.v.) og Mariette Lobo på Rødt sitt landsmøte i Stavanger fredag. De to står på hver sin side i våpendiskusjonen. Foto: Carina Johansen / NTB
UENIGE: Boye Ullmann (t.v.) og Mariette Lobo på Rødt sitt landsmøte i Stavanger fredag. De to står på hver sin side i våpendiskusjonen. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

- Makt gjør noe med en.

En annen viser til Kinas 12-punktsplan for fred og sier at denne krigen ikke kan vinnes, mens Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er blitt omtalt som både «en skam» og «krigsforbryter» i løpet av debatten.

- Våpen er ikke veien til fred, som krigsforbryteren Jens Stoltenberg har sagt, sa Siavash Mobasheri fra Oslo Rødt.

- Kjemper for livet

Fra ordstyrerne bes det om at talerne ikke skal være så sinte, med henvisning til at det også finnes barn tilstede i salen.

Partiet er tydelig delt i spørsmålet og det er også mange som kjemper for at Rødt skal snu i våpenspørsmålet.

- Ukraina kjemper nå for livet. De trenger hjelp fra oss. Vi er alle for fredssamtaler og diplomati, sa blant annet delegat Bjørn Olav Bjørnsen fra talerstolen.

Også flere av Rødts stortingsrepresentanter har tatt ordet.

- Alternativet er okkupasjon. Uten våpen blir de knust! sier stortingsrepresentant Tobias Lund og fortsetter med å si at han vil kunne se de ukrainske flykntningene i Norge i øynene.

- Jeg er ikke en krigshisser, åpner én avvæpnende fra talerstolen.

- Det holder ikke med peace, love, og fredsmarsjer. Skal vi hindre at arbeiderklassen dør på slagmarken, så må vi pinadø sørge for at de kan forsvare seg også! fortsetter han.

Flere forslag

I landsmøtesalen ligger en uttalelse fra Rødts uttalelseskomité om Ukraina-støtten. Der vender flertallet fortsatt tommelen ned for norsk våpenstøtte.

«Ved å bidra med våpen og slik bli en del av konflikten, kan vi miste vår mulighet til å bruke diplomatiske arenaer til å påvirke fredsarbeidet».

Men tre i komiteen har tatt dissens og har lagt fram et endringsforslag som landsmøtet skal stemme over. Der heter det at «Rødt mener at Norge må bidra med våpen som ukrainerne kan forsvare seg, slå tilbake Russlands aggresjon og hevde landets suverenitet med».

Også et flertall i sentralstyret, som ikke har stemmerett i saken, har lagt fram et eget forslag.

I avsnittene de vil ha inn, heter det blant annet at «uten våpenstøtte hadde Ukraina blitt overkjørt og underlagt et sjåvinistisk, høyrenasjonalistisk russisk styre … Derfor er det riktig med våpenstøtte til Ukraina.»

Hva som blir Rødts videre posisjon skal stemmes over søndag formiddag.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer