Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigsforbrytere i Darfur skal endelig tas

Men Russland tror sanksjoner kan skade fredsforhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Freden i Sudan står på spill

(Dagbladet.no): Storbritannia og USA arbeider nå for at Sikkerhetsrådet skal rette sanksjoner mot fire sudanere som de mener har spilt en stor rolle under konflikten i Darfur, melder nyhetsbyrået AP. Dersom sanksjonene blir gjennomført, vil være første gang at det reises straffetiltak mot noen av deltakerne i Darfurkonflikten, en konflikt som de siste tre årene har kostet opptil 300 000 menneskeliv og tvunget ytterligere to millioner til å flykte fra hjemmene sine.

Sikkerhetsrådets resolusjon 1591 fra mars i fjor åpner for reiseforbud og frysing av aktiva til personer som mistenkes for å hindre fredsprosessen, krenke menneskerettighetene eller stå bak militære overflygninger over Darfur. Men sanksjonene mot de fire må vedtas av alle medlemmene i rådet innen mandag dersom de skal gjennomføres.

- Bare begynnelsen

FN-panelet som har etterforsket Darfurkonflikten, kom ifjor fram til 51 personer som de mener bør tiltales for krigsforbrytelser, deriblant mange høytstående politikere. Foreløpig har ikke medlemmene i rådet klart å bli enige om hvem av de 51 det skal tas ut sanksjoner mot, men sanksjoner mot de fire som Storbritannia og USA plukket ut, vil være et lite steg på vei.

- Det som vi gjør nå er bare begynnelsen på prosessen. Vi er enige med USA om å legge fram fire navn som vi mener representerer et balansert utvalg, sier Storbritannias FN-ambassadør John Parry.

De fire vil forbli anonyme til sanksjonene iverksettes. Ifølge Reuters er det imidlertid klart at de første personene som Sikkerhetsrådet kanskje enes om, er en representant for de sudanske myndighetene, en militsleder fra regjeringsvennlige Janjaweed, samt to opprørsledere.

- Fredsforhandlingene viktigst

JAN EGELAND VAR I BEGYNNELSEN AV APRIL I SUDAN: Han ble imidlertidig nektet innreise i Darfurregionen. Alle foto: Scanpix
JAN EGELAND VAR I BEGYNNELSEN AV APRIL I SUDAN: Han ble imidlertidig nektet innreise i Darfurregionen. Alle foto: Scanpix Vis mer

Også Danmark, Frankrike, Japan, Argentina, Peru og Slovakia støtter forslaget. Listen møter derimot motstand fra Russland og Kina, som mener slike tiltak akkurat nå vil kunne skade den skjøre fredsprossessen i Sudan.

- Brudd på menneskerettighetene må absolutt forfølges, det er klart. Men samtidig bør ikke den politiske prosessen avbrytes, og i Sudan er den svært skjør, en ytterligere forverring bør unngås, sa den russiske FN-ambassadøren Andrey Denisov til AP.

Siden august i 2004 har det vært syv runder med fredsforhandlinger i Abuja i Nigeria, under ledelse av Den afrikanske unionen. De har ennå ikke fått en slutt på volden, men mange håper at den nye runden som begynte mandag skal føre til resultater.

Knapp tidsfrist

Sikkerhetsrådet har satt hardt press på partene i konflikten. Tirsdag krevde de at regjeringen og opprørerne skulle komme til enighet om en våpenstillstand innen den 30. april. De tror en inkluderende politisk avtale er nøkkelen til fred i Sudan.

Rådet arbeider også for å sende en fredsbevarende styrke under FN-ledelse til den krigsherjede regionen for å bistå Den afrikanske unionen (AU). AU stritter imot slik bistand, under press fra de arabiske medlemmene som støtter Khartoum i konflikten. Men de mangler ressurser til å fortsette det tilsynelatende umulige arbeidet.

Sudan er ikke særlig positivt innstilt til utenlandsk intervensjon. Ifølge Reuters ønsker ikke regjeringen en fredsbevarende FN-styrke i Darfur. Ttidligere i april nektet de FNs nødhjelpskordinator Jan Egeland å besøke regionen, og de kastet ut Flyktningehjelpen som bisto 90 000 internflyktninger med mat og skolegang til barna.

Krigsforbrytere i Darfur skal endelig tas
ANDREI DENISOV ER SKREPTISK PÅ VEGNE AV SITT LAND TIL Å INNLEDE SANKSJONER MENS FREDSFORHANDLIGENE ER I EN PRESSET FASE: Her avbildet i Sikkerhetsrådet i mars.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling