Krigsforbrytere i kø foran domstol

Den serbiske generalen Vinko Pandurevic overgir seg nå til FNs krigsforbryterdomstol i Haag. Han er nummer 10 i rekka av serbiske offiserer som på kort tid har overgitt seg til domstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mistenkte krigsforbrytere står nå nærmest i kø foran domstolen. Grunnen er politisk press fra EU. Land som Serbia og Kroatia ønsker å starte samtaler med EU om mulig medlemskap i framtida. Men EU vil ha mistenkte krigsforbrytere utlevert før disse samtalene kan begynne.

General Pandurevic (45) er ettersøkt for en rekke krigsforbrytelser under Bosnia-krigen, inkludert massakren i Srebrenica, hvor om lag 8000 sivile muslimer ble slaktet av de serbiske styrkene.

For noen dager siden overga også løytnant Drago Nikolic seg til domstolen. Han var også ettersøkt i forbindelse med massakren i Srebrenica.

Tre på topp

Men den militært øverste ansvarlige for denne massakren, den serbiske generalen Ratko Mladic er fortsatt på frifot. Det gjelder også de to andre meste ettersøkte, bosniaserberen Radovan Karadzic og general Ante Gotovina fra Kroatia.

Den serbiske regjeringen har vært tilbakeholden med å arrestere mistenkte krigsforbrytere. Den har nøyd seg med forsøk på å overtale dem til å overgi seg frivillig. Nå går regjeringen et skritt videre. Den vil ta pengene fra både general Ratko Mladic og de andre ettersøkte. De skal heretter verken kunne selge eiendom eller ta ut penger fra banker, sier den serbiske justisministeren Zoran Stojkovic til nyhetsbyrået AP.

Flere kommer

Regjeringen varsler også flere overgivelser i de kommende uker. Og det har sammenheng med at en EU-rapport om Serbia og muligheten for medlemskap i framtida er ventet i begynnelsen av april.

For noen dager siden avlyste EU alle samtaler med Kroatia om mulig medlemskap. Grunnen var at Kroatia har latt være å arrestere general Ante Gotovina, som er den tredje mest ettersøkte krigsforbryteren i Europa. Det er første gang EU avbryter samtaler med et søkerland av slike grunner.

OVERGIR SEG: Vinko Pandurevic.