Krigsforbrytere i Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiet etterforsker fire utlendinger som har fått oppholdstillatelse i Norge, for mulige krigsforbrytelser i deres hjemland. Samtidig frykter myndighetene for at det kan være over hundre krigsforbrytere som har fått oppholdstillatelse i landet på humanitært grunnlag, eller som asylsøkere. Dette har kommet fram de siste dagene, blant annet gjennom reportasjer i Aftenposten.

Avisa avslørte først at en serber bosatt på Østlandet er dømt for krigsforbrytelser i Kroatia. Han kreves nå utlevert til det samme landet, men Kroatia lover at han der skal få ny rettssak. Han ble i sin tid dømt kort etter krigen og in absentia. Det hører med til historien at han fortalte om dommen til norske myndigheter før han fikk oppholdstillatelse.

Når et menneske får opphold i Norge, er det for å få beskyttelse mot urettmessig forfølgelse i hjemlandet. Faktiske krigsforbrytere som nyter godt av beskyttelse mot hjemlandets legitime rettsapparat, er direkte ødeleggende for asylretten. Riksadvokaten ønsker å gjennomgå UDIs arkiver for å finne mulige krigsforbrytere. Det er en handling som derfor på lengre sikt vil styrke tilliten til asylretten, og samtidig vil kunne legge grunnlag for nye rutiner i behandling av søknadene, noe som uten tvil er det viktigste: Det er langt vanskeligere å avsløre krigsforbrytere når de først har fått opphold, enn ved ankomst.

Retten til asyl og opphold på humanitært grunnlag er en del av den internasjonale rettsordningen som er i ferd med å vokse fram. Det samme gjelder domstolenes behandling av krigsforbrytelser, som på lang sikt også må forstås som skritt for å sivilisere så vel forholdene stater imellom som krigen selv. Vi må derfor gjøre vårt til at mistenkte krigsforbrytere stilles for retten, men ved utlevering av dem er det like viktig at Norge stiller krav til de domstolene som skal behandle sakene. Vi må forsikre oss om at behandlingen er en rettsstat verdig, slik tilfellet synes å være for serberen fra Kroatia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer