Krigsforbrytere snart fredløse

Dagene kan være talte for krigsherrene fra Bosnia-krigen. Den bosniskserbiske statsministeren er villig til å utlevere Radovan Karadzic og Ratko Mladic. Men FN-domstolen er langt fra fornøyd med vage ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den bosniskserbiske statsministeren Mladen Ivanic lovet onsdag å bidra til at de to lederne under Bosnia-krigen blir overlevert til FNs krigsforbryterdomstol i Haag, men domstolens representanter så ingen grunn til å rose Ivanic for utspillet.

- Dette var ikke en sterk uttalelse. Så langt har Republika Srpska gjort alt de kan for å hindre arrestasjonene, og det minste de kan gjøre er å samarbeide, sa Jean-Jacques Joris, rådgiver til hovedanklager Carla del Ponte torsdag.

Onsdag meldte også et nyhetsbyrå at Karadzic var villig til å overgi seg til domstolen og vitne mot Jugoslavias eks-president Slobodan Milosevic mot å få en mildere straff. Dagen etter ble ryktene tilbakevist av Karadzics kone, Ljiljana Zelen-Karadzic. Hun sier at hennes mann ikke har endret holdning til domstolen og at han ikke vil vitne mot verken Milosevic eller andre fordi det ikke finnes noen skyld etter borgerkrigen.

- Karadzic brukte mer tid på å forhandle enn på å føre krig. Innenfor rammen av sine fullmakter gjorde han alt han kunne for å hindre forbrytelser og lidelse, sa Zelen-Karadzic.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer