Krigsforbrytere snart fredløse

Dagene kan være talte for krigsherrene fra Bosnia-krigen. Den bosniskserbiske statsministeren er villig til å utlevere Radovan Karadzic og Ratko Mladic. Men FN-domstolen er langt fra fornøyd med vage ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den bosniskserbiske statsministeren Mladen Ivanic lovet onsdag å bidra til at de to lederne under Bosnia-krigen blir overlevert til FNs krigsforbryterdomstol i Haag, men domstolens representanter så ingen grunn til å rose Ivanic for utspillet.

- Dette var ikke en sterk uttalelse. Så langt har Republika Srpska gjort alt de kan for å hindre arrestasjonene, og det minste de kan gjøre er å samarbeide, sa Jean-Jacques Joris, rådgiver til hovedanklager Carla del Ponte torsdag.

Onsdag meldte også et nyhetsbyrå at Karadzic var villig til å overgi seg til domstolen og vitne mot Jugoslavias eks-president Slobodan Milosevic mot å få en mildere straff. Dagen etter ble ryktene tilbakevist av Karadzics kone, Ljiljana Zelen-Karadzic. Hun sier at hennes mann ikke har endret holdning til domstolen og at han ikke vil vitne mot verken Milosevic eller andre fordi det ikke finnes noen skyld etter borgerkrigen.

- Karadzic brukte mer tid på å forhandle enn på å føre krig. Innenfor rammen av sine fullmakter gjorde han alt han kunne for å hindre forbrytelser og lidelse, sa Zelen-Karadzic.

Kritiserte NATO-styrke

Del Ponte sa nylig at det er en «skandale» at Karadic og Mladic ennå ikke er arrestert. Hun kritiserte dermed indirekte den 20.000 mann store FN-styrken for ikke å ha pågrepet flere mistenkte krigsforbrytere. 20 andre bosniske serbere er tiltalt for krigsforbrytelser. I likhet med Mladic og Karadzic antas de å skjule seg i Bosnias serbiske republikk.

Ivanic skulle torsdag ettermiddag møte del Ponte for å diskutere hvordan landet konkret kan samarbeide med domstolen. Men først må en ny lov, som åpner for samarbeid med domstolen, vedtas av parlamentet. Deretter trengs det hjelp fra FNs fredsbevarende styrke for å få dem arrestert, ifølge Ivanic.

Onsdag sa han at han ikke vet hvor de to mistenkte befinner seg, og at hans egen hær ikke på egen hånd vil kunne pågripe de to. Ifølge reglene fra FNs fredsbevarende styrke i serbiske Bosnia, kan ikke sikkerhetsstyrkene sende ut mer enn fem menn på oppdrag samtidig.

To tiltaler

Karadzic var den sivile leder for de bosniske serberne under krigen i Bosnia, mens Mladic sto i spissen for hæren. De er tiltalt både for beleiringen av Sarajevo i 1992-95 og for massakren på tusenvis av muslimer i Srebrenica i 1995. Begge to skal være beskyttet av store private militser. Mladic sies også å nyte godt av den jugoslaviske hærens beskyttelse.

Presset mot den serbiske delen av Bosnia har økt etter at Jugoslavia vedtok et dekret som åpnet for utlevering av eks-president Slobodan Milosevic til krigsforbryterdomstolen. Bosnias muslimsk-kroatiske føderasjon har allerede vedtatt en lignende lov.

(NTB-AFP-Reuters)

ETTERSØKT: Her lytter Radovan Karadzic (høyre) til Ratko Mladic under en pressekonferanse i 1993.Arkivfoto: SCANPIX/EPA