Krigsforbryteren Omar al-Bashir er invitert til toppmøtet i København

Men vil bli arrestert av danskene skulle han komme.

ETTERSØKT FOR KRIGSFORBRYTELSER: Omar al-Bashir vil bli arrestert om han kommer til Danmark. Foto: AP Photo/Abd Raouf/Scanpix
ETTERSØKT FOR KRIGSFORBRYTELSER: Omar al-Bashir vil bli arrestert om han kommer til Danmark. Foto: AP Photo/Abd Raouf/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Sjuende desember møtes verdens ledere for å diskutere klimautfordringene på COP15-møtet i København. Arrangørlandet er forpliktet i henhold til FNs regelverk å invitere alle FN-landenes statsledere på møtet. Blant disse er Sudans president Omar al-Bashir og Zimbabwes president Robert Mugabe.

Omar al-Bashir ble i juli i fjor erklært ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser og folkemord.

Han er ettersøkt for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

Vil bli arrestertDomstolen utstedte senest i mars i år en arrestordre på al-Bashir, etter det en lang rekke statsledere og organisasjoner har betegnet som folkemord.

- Vi har gjort det klart overfor Sudan at Danmark er forpliktet til å følge Sikkerhetsrådets resolusjon, sier Thomas Winkler, sjef for juridisk tjeneste i det danske utenriksdepartementet, overfor Dagbladet.

I klartekst vil dette si at al-Bashir vil bli arrestert om han innfinner seg på møtet. Det får også Dagbladet bekreftet fra kilder i danske UD.- Vi har ikke fått noen reaksjon fra Sudan på denne beskjeden, opplyser Winkler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer