Krigsforbryteren Omar al-Bashir er invitert til toppmøtet i København

Men vil bli arrestert av danskene skulle han komme.

ETTERSØKT FOR KRIGSFORBRYTELSER: Omar al-Bashir vil bli arrestert om han kommer til Danmark. Foto: AP Photo/Abd Raouf/Scanpix
ETTERSØKT FOR KRIGSFORBRYTELSER: Omar al-Bashir vil bli arrestert om han kommer til Danmark. Foto: AP Photo/Abd Raouf/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Sjuende desember møtes verdens ledere for å diskutere klimautfordringene på COP15-møtet i København.
Arrangørlandet er forpliktet i henhold til FNs regelverk å invitere alle FN-landenes statsledere på møtet. Blant disse er Sudans president Omar al-Bashir og Zimbabwes president Robert Mugabe.

Omar al-Bashir ble i juli i fjor erklært ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser og folkemord.

Han er ettersøkt for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

Vil bli arrestert
Domstolen utstedte senest i mars i år en arrestordre på al-Bashir, etter det en lang rekke statsledere og organisasjoner har betegnet som folkemord.

- Vi har gjort det klart overfor Sudan at Danmark er forpliktet til å følge Sikkerhetsrådets resolusjon, sier Thomas Winkler, sjef for juridisk tjeneste i det danske utenriksdepartementet, overfor Dagbladet.

I klartekst vil dette si at al-Bashir vil bli arrestert om han innfinner seg på møtet. Det får også Dagbladet bekreftet fra kilder i danske UD.

- Vi har ikke fått noen reaksjon fra Sudan på denne beskjeden, opplyser Winkler.

TRYGLET OM HJELP: Flyktningene i denne leiren ved byen Zalingei i  Vest-Darfur ba desperat om mat og hjelp da Dagbladet besøket dem i 2004. Over 200 000 mennesker har mistet livet i Darfur siden 2003. Foto: CARSTEN THOMASSEN/DAGBLADET
TRYGLET OM HJELP: Flyktningene i denne leiren ved byen Zalingei i Vest-Darfur ba desperat om mat og hjelp da Dagbladet besøket dem i 2004. Over 200 000 mennesker har mistet livet i Darfur siden 2003. Foto: CARSTEN THOMASSEN/DAGBLADET Vis mer

Vil ikke konfrontere Mugabe
Robert Mugabe vil derimot ikke bli konfrontert med de omfattende grusomhetene som har funnet sted i landet. Mugabe vil ifølge Jyllands-Posten ta turen til København, ifølge NTB i likhet med 64 andre av de totalt 191 inviterte statslederne.

FNs regler for diplomatisk immunitet ved toppmøter gjør at Mugabe, som ellers har innreiseforbud i Danmark i henhold til EU-sanksjoner mot Zimbabwe, kan få adgang til Danmark i anledning COP15.

- Han akter å delta på møtet, sier Bebra Gerald Munodawafa ved Zimbabwes ambassade i Stockholm til avisa.

- Reglementet rundt EU-sanksjonene som er ilagt Zimbabwe er klare. Det hersker diplomatisk immunitet ved internasjonale toppmøter, sier Thomas Winkler til Dagbladet.

- Det er kun i tilfellet al-Bashir det eksisterer en arrestordre, påpeker han.

KOMMER TIL KØBENHAVN: Zimbabwes ambassade i Stockholm bekrefter at Mugabe vil reise til COP15. Foto: EPA/JON HRUSA/Scanpix
KOMMER TIL KØBENHAVN: Zimbabwes ambassade i Stockholm bekrefter at Mugabe vil reise til COP15. Foto: EPA/JON HRUSA/Scanpix Vis mer

Hundretusener døde
Det hersker internasjonal konsensus om at mellom 200 000 og 400 000 mennesker har mistet livet i Darfur i Vest-Sudan siden 2003, og området preges fortsatt av blodige kamper.

Al-Bashirs regjering mener dødstallene er blåst opp.

- 200 000 er totalt feil, sa Al-Bashir selv i 2006. Han mente den gang at i underkant av 10 000 var et bedre anslag.

Det lykkes ikke Dagbladet å få en kommentar fra noen ved Sudans ambassade i Stockholm i går. Det er ikke kjent hvorvidt al-Bashir vil komme til København.

Situasjonen i Darfur

- To opprørsbevegelser i Darfur-regionen har i etterkant av borgerkrigen i Sudan kjempet for løsrivelse, og under uroligheter i 2003 ble mer enn 600 000 mennesker ble drevet på flukt, av dem flyktet over 90 000 over grensen til Tsjad.

- Flere titusener er drept dels i kamphandlinger, dels i rene massakrer.

- En våpenhvile mellom partene ble undertegnet 2004, men urolighetene fortsatte og i 2007 er anslagsvis 1,8 mill. på flukt; de aller fleste internt i Darfur.

Kilde: Store Norske Leksikon

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer