VANT VALGET: Den krigsforbrytertiltalte presidentkandidaten i Kenya Uhuru Kenyatta ser ut til å ha vunnet valget med knappest mulig margin. Foto: AP/Ben Curtis/NTB Scanpix
VANT VALGET: Den krigsforbrytertiltalte presidentkandidaten i Kenya Uhuru Kenyatta ser ut til å ha vunnet valget med knappest mulig margin. Foto: AP/Ben Curtis/NTB ScanpixVis mer

Krigsforbrytertiltalt stakk av med 50,03 prosent av stemmene

Uhuru Kenyatta vant presidentvalget i Kenya. Statsminister Raila Odinga godtar ikke resultatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tallene som valgkommisjonen offentliggjorde i natt, har Kenyatta med et nødskrik fått over halvparten av stemmene og slipper en ny valgomgang, skriver NTB.

Det betyr at Kenya kan få en president som står tiltalt for krigsforbrytelser. Rettssaken i Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) er berammet i juli.

Kenyatta er tiltalt i forbindelse med de blodige kampene ved valget i 2007, hvor mer enn 1000 mennesker ble drept og rundt 600000 mennesker ble drevet på flukt fra hjemmene sine, skriver BBC.

6.173.433 av de 12.338.667 stemmene som ble avgitt under valget mandag, har gått til Kenyatta, ifølge kommisjonen. Det betyr at han bare fikk 4.100 stemmer mer enn halvparten.

For å bli offisielt må resultatet bekreftes av den uavhengige valgkommisjonen. Ifølge BBC kan det ventes i løpet av formiddagen i dag.

Godtar ikke Men statsminister Raila Odinga, som kom fikk 43,28 prosent av stemmene, godtar ikke valget og varsler at han vil levere en formell protest om det blir godkjent. Han har gjennom hele valgkampen klaget over forhold ved valgprosessen.

Men også Kenyatta har klaget over uregelmessigheter i opptellingen, ifølge BBC.

Odinga fikk 5.340.546 stemmer, mens de øvrige er fordelt mellom seks andre kandidater.

Visestatsminister Kenyatta er sønn av Kenyas første president Jomo Kenyatta.

Vestlige givere advarte før valget om at en seier for krigsforbrytertiltalte Kenyatta vil skape vansker for Kenya. Også Kenyattas makker, William Ruto, er tiltalt ved ICC, skriver NTB.

Håper på ro Kenyanerne har håpet at valget ville gjenopprette landets renommé som et av Afrikas mer stabile demokratier etter de dødelige stammefeidene etter forrige valg, som kostet rundt 1.300 mennesker livet.

John Githongo, en tidligere topptjenestemann i staten som er blitt varsler, oppfordret de to rivaliserende koalisjonene, Odingas CORD og Kenyattas Jubilee, til å sikre at landet holder seg i ro.

«Det dere og deres tilhengere sier nå, vil avgjøre om det fortsatt er fred og stabilitet i Kenya. Vi holder øye med dere», sa han på Twitter.

Internasjonale observatører melder om et valg som hittil har vært noenlunde åpent og korrekt, og valgkommisjonen lovte en troverdig opptelling. Frammøtet kom opp i 86 prosent av de 14,3 millioner stemmeberettigede.