Krigshelten ledet hemmelig spiongruppe

140 nordmenn har de siste ti årene vært med i en hemmelig spiongruppe som har operert på tre kontinenter. Den nylig avdøde marinejegeren Trond Bolle var i en periode nestkommanderende i gruppa.

DREPT I KAMP: Bildet viser fra venstre Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian foran kjøretøyet de benyttet, en Iveco Light Multirole Vehichle. Det var dette kjøretøyet de fire satt i da de ble rammet av en IED vest for Almar bazaar 27. juni i fjor. Bildet er tatt i Almardistriktet i Faryab tidligere på dagen. Nå kommer det fram at Bolle også var sentral i den hemmelige norske spiongruppa E14. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX
DREPT I KAMP: Bildet viser fra venstre Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian foran kjøretøyet de benyttet, en Iveco Light Multirole Vehichle. Det var dette kjøretøyet de fire satt i da de ble rammet av en IED vest for Almar bazaar 27. juni i fjor. Bildet er tatt i Almardistriktet i Faryab tidligere på dagen. Nå kommer det fram at Bolle også var sentral i den hemmelige norske spiongruppa E14. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bolle ble ifølge VG rekruttert til gruppa fra Marinejegerkommandoen i 1998. Flere andre spioner skal ha kommet fra Marinejegerkommandoen. Bolle var i en periode nestkommanderende for avdelingen.

Bolle ble drept av en veibombe under oppdrag for de norske styrkene i Afghanistan i sommer. Han fikk i januar i år posthumt Norges høyeste soldatutmerkelse «Krigskors med sverd» som den første siden andre verdenskrig.

Den omstridte avdelingen ble lagt ned i 2006 etter strid innad i etteretningstjenesten, ifølge Dagbladets opplysninger.

I løpet av tiårsperioden 1996 til 2006 opererte E 14 i krigsområder der norske styrker var aktive. Oppdraget: Å hindre at norske soldater ble skadet eller mistet livet.

Rundt 140 norske kvinner og menn var i løpet av tiårsperioden innom Seksjon for spesiell innhenting, også kalt E 14, skriver VG.

Aktive i tre verdensdeler Avdelingen skaffet solide etteretningsopplysninger til Norge som hadde stor verdi ut over soldatsikkerhet. Gruppa fikk også i oppgave å være fortropp før Norge sendte styrker til nye konfliktområder, slik at forsvarsledelsen fikk oversikt over situasjonen på bakken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer