Krigsheltens jødehistorie var pensjonsbløff

Den italienske politisjefen skulle ha reddet fire ganger så mange jøder som Oskar Schindler. Så begynte forskere å bla i gamle dokumenter 60 år etter.

DEPORTASJON:  Dette bildet viser jøder i byen Skopje (nå i Makedonia) bli stuet inn i jernbanevogner i mars 1943 under oppsyn av politi fra Bulgaria. Illustrasjonsfoto: AP/U.S. Holocaust Memorial Museum/Jewish Historical Museum, Beograd/NTB Scanpix
DEPORTASJON: Dette bildet viser jøder i byen Skopje (nå i Makedonia) bli stuet inn i jernbanevogner i mars 1943 under oppsyn av politi fra Bulgaria. Illustrasjonsfoto: AP/U.S. Holocaust Memorial Museum/Jewish Historical Museum, Beograd/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mer enn 60 år har krigsinnsatsen til politisjefen Giovanni Palatucci vært en av de store mytene fra annen verdenskrig. Den handlet om helten som skulle ha berget 5000 jøder fra nazistenes gasskamre og utryddingsleire.

Palatucci (1909-1945) har hatt status som Italias Oskar Schindler, og ble post mortem opphøyd til martyr av pave Johannes Paul II.

Nå er alle mytene rundt Giovanni Palatucci i ferd med å snu karakter til en av de store bløffhistoriene i kjølvannet av krigen.

Det er ikke Palatucci selv som har bløffet på seg en politisk korrekt solskinnshistorie. Han døde i sine egne krigsherrers konsentrasjonsleir Dachau i 1945, bare 35 år gammel.

I dødsleir - men ikke for jødehjelp Men Palatucci ble ikke sendt i dødsleir av sine egne for å ha hjulpet jøder i det skjulte, slik martyrhistorien startet.

En av mange avsløringer som et titalls forskere har funnet i nærmere 700 dokumenter fra krigen og etter, viser at Palatucci ble sendt til dødsleiren av helt andre årsaker.

Det var Milano-avisa Corriere Della Sera som først begynte å fortelle om de oppsiktsvekkende nye forskningsfunnene om den virkelige krigshistorien til politioffiser Giovanni Palatucci.

Biskopens bløff Eller rettere sagt hvordan den oppsiktsvekkende bløffhistorien ble iscenesatt av «krigsmartyrens» onkel, biskop Giuseppe Maria Palatucci, i 1952.

Formålet bak den fabrikerte heltehistorien skal ha vært å sikre ærespensjon fra Italias regjering til krigsofferets gjenlevende foreldre.

Nå melder New York Times at alt materiale om Giovanni Palatucci blir fjernet fra hedersplass i det amerikanske Holocaust Memorial Museum.

 ITALIAS SCHINDLER:  Italias daværende innenriksminister Giuseppe Pisanu under seremonien i Yad Vashem Holocaust Museum i Jerusalem 10. februar 2005 der Giovanni Palatucci får senterets fremste plass - sammen med Oskar Schindler. Arkivfoto: GALI TIBBON, AFP/NTB Scanpix.
ITALIAS SCHINDLER: Italias daværende innenriksminister Giuseppe Pisanu under seremonien i Yad Vashem Holocaust Museum i Jerusalem 10. februar 2005 der Giovanni Palatucci får senterets fremste plass - sammen med Oskar Schindler. Arkivfoto: GALI TIBBON, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Den etablerte mytehistorien om Palatuccis skjulte innsats for flere tusen jøder er knyttet til hans jobb i Mussolinis Italia som politisjef i den viktige havnebyen Fiume i Adriaterhavet. Denne byen heter nå Rijeka, og er en del av Kroatia.

Forhandlet med fienden Hitlers regime overtok kontrollen over Fiume i 1943, og det var året etter at politisjef Palatucci ble deportert til Dachau.

Men forskernes nye funn viser at tyskerne sendte politisjefen i konsentrasjonsleir fordi han skal ha samarbeidet med britene om en fri stilling for Fiume etter krigen. Den viktige havnebyen var allerede i ferd med å glippe for nazistene.

Og forskere som har gransket bevegelsene til Italias jødiske befolkning under andre verdenskrig, har kommet til at politisjefen i Fiume ikke på noen måte kan ha reddet 5000 jødiske liv.

I hele Italia bodde om lag 45 000 jøder under krigen. Rundt 9000 ble deportert til konsentrasjonsleire utenfor Italias grenser.

Men i Fiume, der Palatucci hadde ansvaret for registreringen, bodde det bare 500 jøder. Og 412 av dem endte i Auschwitz.

Film og bøker Det er laget TV-film og skrevet bøker om politisjef Palatuccis heroiske innsats for de italienske jødene. Og en stiftelse i hans eget navn - Giovanni Palatuccis Association - foreslo seinest i mai i år at krigshelten bør få helgenstatus fordi han på mirakuløst vist også skulle ha helbredet en mann for nyrekreft under krigen.

I Israel har også Palatucci aller høyeste status som krigshelt på Yad Vashem-minnestedet, sammen med Oskar Schindler.

Den tysk-østerrikske industrimannen har fått rettmessig ære  for å ha reddet livet til 1200 jøder. «Schindlers liste» om hans krigshistorie fikk Oscar for beste film i 1994.

Den anerkjente Raoul Wallenberg-stiftelsen omtaler fortsatt Palatucci som «en italiensk helt i Holocaust». Hvordan kunne så denne bløffhistorien overleve i mer enn 60 år?

Tre forklaringer Professor Alexander Stille ved Columbia University har tre sammensatte forklaringer på det overfor New York Times:

 DEN ORIGINALE SCHINDLER:  Den tysk-østerrikske industrimannen Oskar Schindler reddet mer enn tusen jøder fra gasskamre under annen verdenskrig. Her i 1968,  seks år før han døde, 66 år gammel. Arkivfoto: Peter Hillebrecht, AP/NTB Scanpix.
DEN ORIGINALE SCHINDLER: Den tysk-østerrikske industrimannen Oskar Schindler reddet mer enn tusen jøder fra gasskamre under annen verdenskrig. Her i 1968, seks år før han døde, 66 år gammel. Arkivfoto: Peter Hillebrecht, AP/NTB Scanpix. Vis mer

• På 1950-tallet brukte den italienske regjeringen alle muligheter for å pynte på sitt rykte som brutale nazi-sersjanter.

Den katolske kirken og Vatikanet har brukt enhver historie for understreke sin positive rolle under krigen.

Staten Israel var veldig opptatt av å få fram «vanlige» folks hjelp under krigen til «vanlige» jøder - altså hverdagshistoriene på tvers av krigsfrontene.

En talsmann for Vatikanet og den katolske kirke, Federico Lombardi, skriver i en epost at Vatikanet er kjent med de nye forskningsresultatene, og at de har bedt en historiker om å se på materialet.

 BLE LURT:  Pave Johannes Paul II (her i 2001, døde i 2005 - 85 år gammel) ga den italienske krigshelten martyrstatus. Nå har Vatikanet engasjert en egen historiker for å vurdere de nye opplysningene fra andre historikere. Arkivfoto: Plinio Lepri, AP/NTB Scanpix.
BLE LURT: Pave Johannes Paul II (her i 2001, døde i 2005 - 85 år gammel) ga den italienske krigshelten martyrstatus. Nå har Vatikanet engasjert en egen historiker for å vurdere de nye opplysningene fra andre historikere. Arkivfoto: Plinio Lepri, AP/NTB Scanpix. Vis mer