Krigsherre for retten i Haag

Tiltalt for å ha brukt mindreårige som barnesoldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - I hundre år var den internasjonale straffedomstolen kun en drøm, nå blir den virkelighet, uttalte Luis Moreno-Ocampo, aktor ved den internasjonale straffedomstolen (ICC), på en pressekonferanse lørdag.

En militsleder fra Kongo er den første krigsforbryteren til å bli arrestert av den permanente straffedomstolen. Krigsherren Thomas Lubanga er mistenkt for å ha kidnappet barn og brukt dem som barnesoldater og sexslaver. På mandag vil Lubanga bli fremstilt i retten for første gang.

- Dette er svært alvorlige forbrytelser. Å tvinge barn til å bli mordere, setter hele menneskeheten i fare, sier Moreno-Ocampo. Under rettssaken vil aktoratet vise bilder av Lubanga hvor han inspiserer leirene der barn helt ned i syvårs-alderen trenes opp til å bli soldater.

Arrestert i fjor

Lubanga ble arrestert i mars 2005 og har sittet fengslet i Kinhasa i påvente av rettssaken. Han ble arrestert etter at den kongolesiske presidenten ba ICC etterforske krigsforbrytelsene som ble begått i det mineralrike landet i perioden 1998 til 2003.

Krigsherren ledet Unionen for kongolesiske patrioter, en etnisk milits som nå står registrert som et politisk parti. Militsen var en av flere som kjempet om kontrollen og om gullbeholdningene i Ituriregionen nordøst i landet. Titusener sivile mistet livet og hundre tusen ble drevet vekk fra hjemmene sine. Lubanga står sannsynligvis også bak drapene på soldatene fra FNs fredsbevarende styrker i fjor.

Viktig signaleffekt

UNICEF beregner at så mange som 300 000 barn blir utnyttet i væpnede konflikter verden over. Organisasjonen applauderer arrestasjonen av Lubanga.

THOMAS LUBANGA (bak t.h.): Ledet Unionen for kongolesiske patrioter. Bildet er tatt i juni 2003. Alle foto: Scanpix
THOMAS LUBANGA (bak t.h.): Ledet Unionen for kongolesiske patrioter. Bildet er tatt i juni 2003. Alle foto: Scanpix Vis mer

- Kriger skal aldri utkjempes av barn, sier administrerende direktør i UNICEF Ann m. Veneman. Hun mener at ICCs arrestasjon av Lubanga sender et viktig signal om at det internasjonale samfunnet ikke tolererer at barn rekrutteres og brukes i væpnede konflikter.

AKTOR: Moreno-Ocampo skal ha bevis for krigsherrens ugjerninger.
LUBANGAS TRE FORELØPIGE TILTALEPUNKTER: Han skal ha vervet og innkalt barn under 15 til vernepliktig tjeneste, samt brukt barna aktivt under fiendtligheter.
I HAAG: For første gang skal den permanente internasjonale straffedomstolen reise tiltale mot noen. Fredag kom Lubanga til Haag.